Najnovije

MOSKVA IZRADILA SVOJ PREDLOG ZA DONBAS: Dokument ide na dalje usaglašavanje

Izvor u Kremlju je RIA Novostima potvrdio da je pismo zamenika šefa administracije Kremlja Dmitrija Kozaka upućeno predstavnicima Pariza, Berlina i Kijeva sa dokumentom o pregovorima u „normandijskom formatu“.

Kremlj (Foto: Pixabay)

Pismo sadrži nacrt zajedničkih ishoda videokonferencije političkih savetnika i predstavnika ministarstava spoljnih poslova normandijskog formata.

Autor dokumenta primećuje da je jedan od razloga nedostatka bilo kakvog napretka u postizanju praktičnih rezultata „iscrpljujućih“ pregovora u „normandijskom formatu“ njihova nepravilna organizacija.

„Uzimajući u obzir jednakost svih učesnika u normandijskom formatu, bilo bi uputno koristiti princip rotacije predsedavajućih, koji se široko koristi u međunarodnoj diplomatskoj praksi, u organizovanju pregovora tako da ovu funkciju naizmenično obavlja svaki od četiri učesnika “, predlaže autor.

Pored toga, predlaže se najkasnije do 22. marta da se usaglasi nacrt zajedničkih ishoda ili da mu se predaju predlozi.

U januaru je u Berlinu održan lični sastanak političkih savetnika lidera zemalja normandijskog formata (Nemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske). Pregovori su trajali preko šest sati. Strane su razgovarale o primeni rezultata samita u Parizu 2019. godine u smislu političkog rešavanja sukoba.

U nacrtu Zajedničkih ishoda, posebno se kaže da su Moskva, Berlin i Pariz primili k znanju da je Kijev odbio da ispuni svoje obaveze u vezi sa prekidom vatre u Donbasu, što podrazumeva uključivanje u pomenutu izjavu mera koje su u njemu izostale.

Takođe je pomenuto: „Uzvratna vatra u slučaju ofanzivnih akcija dozvoljena je samo ako je otvorena po naredbi relevantnog rukovodstva Oružanih snaga Ukrajine i rukovodstva oružanih formacija ORDLO (određena područja Donjecke i Luganske oblasti, koje nisu pod kontrolom Kijeva) nakon neuspelog pokušaja korišćenja pomenutog mehanizma koordinacije. TKG (Trilateralna kontakt grupa) biće obaveštena o izdavanju takvih naloga “.

Takođe objašnjava da „ofanzivne akcije“ treba shvatiti kao bilo koji pokušaj promene pozicionog raspoređivanja trupa, koje su se razvile u vreme usvajanja ove izjave, uključujući dodatno inženjersko opremanje borbenih položaja prema neprijatelju, uključujući i u svrhu sprovođenja izviđačke ili diverzantske akcije “.

Kako su Rusi uništili Islamsku državu u sirijskoj pustinji, poglrdajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA