Najnovije

ZAVRŠENI PREGOVORI SAD I KINE: Nakon žučne debate Peking ne posustaje, ostaju verni svojim stavovima! (FOTO/VIDEO)

Delegacije SAD i Kine zaključile su pregovore na Aljasci koje je Vašington nazvao "teškim i direktnim" jer su na samom početku administracije DŽozefa Bajdena razotkrili dubinu tenzija između dve najveće svetske ekonomije.

Si Đinping. (Foto: kremlin.ru)

Početak pregovora bio je buran jer su obe strane javno, pred TV kamerama, kritikovale politike jednih drugih.

Čini se da razgovori nisu doneli nikakav diplomatski iskorak - kako se očekivalo - a oporo rivalstvo koje je demonstrirano potvrdilo je da postoji malo dodirnih tačaka za resetovanje međusobnih odnosa koji su dospeli na najniži nivo u poslednjim decenijama, prenosi Rojters.

- Očekivali smo teške i direktne razgovore o velikom broju pitanja i upravo to se i dogodilo - izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće DŽejk Salivan.

- Kina će čvrsto čuvati svoj nacionalni suverenitet, bezbednost i razvoj - izjavio je visoki kineski diplomata Jang Đijejči i dodao da su razgovori bili korisni, ali da razlike nisu prevaziđene.

Mediji su izvestili ranije da su državni sekretar SAD Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost DŽejk Saliven u Enkoridžu na Aljasci započeli sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Đijećijem i ministrom spoljnih poslova Vang Đijem i da je bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola.

Bajdenove reči uvlače Ukrajinu u veći konflikt! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA