Najnovije

NAJBESMISLENIJA KUPOVINA AVIONA IKADA: Kupili avion bez raketa, pa optužuju prethodnu vlast

Jermenski premijer Nikol Pašinjan priznao je kupovinu serije lovaca Su-30SM bez raketa od Rusije. On je o ovo,e govorio tokom sastanka sa stanovnicima regije Aragatsotn, a video sastanka se pojavio na Fejsbuku.

Su-30SM (Foto: RIA Novosti)

Premijer je za neadekvatnu opremljenost letelice okrivio svoje prethodnike koji, prema njegovim rečima, praktično nisu nabavili novo naoružanje. „Kažu nam: zašto ste kupili avion? Da, kupili smo avion, isporučen je u maju, i da, nismo imali vremena da kupimo rakete pre rata “, rekao je Pašinjan.

Objasnio je da bi država imala dovoljno novca i vremena za kupovinu raketa da je prethodna vlada počela unapred da kupuje lovce. „Zašto 26-godišnja država nije imala borbene avione? - upitao je premijer.

Ovakav izgovor Pašinjana je na društvenim mrežama izazvao mnogo smeha i podsmeha, a neki korisnici su zaključili da je ist6o nemati borbeni avion i imati borbeni avion bez osnovnog naoružanja.

Prethodno je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev optužio Rusiju da je oružane snage Jermenije snabdevala avionima MiG-29 i Su-30. Prema njegovom mišljenju, Jerevan ni jedan dan ne bi mogao da stoji u Nagorno-Karabahu bez pomoći Moskve. „I politička, i vojna i moralna podrška dolaze iz zemalja koje se moraju pridržavati neutralnosti“, rekao je Alijev tokom sukoba.

Davne 1991. godine Nagorno-Karabah, naseljen uglavnom Jermenima, proglasio je nezavisnost od Azerbejdžana, koji je bio deo SSSR-a. Izbio je rat. 1994. godine, Jermenija, Azerbejdžan i nepriznata Republika Nagorno Karabah (NKR), uz posredovanje Rusije, zaključile su primirje, koje je periodično kršeno.

Dana 27. septembra 2020. godine počele su bitke na liniji razgraničenja između Azerbejdžana i NKR-a. Nastavili su do 10. novembra, kada su Baku, Jerevan i Moskva usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre. Kao rezultat rata, Azerbejdžan je povratio niz teritorija izgubljenih ranih 1990-ih.

kako je napadnuta bolnica u Siriji, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA