Najnovije

REPUBLIKA SRPSKA U PAKLU KORONE: "Pacijente primamo u hodnicima, umiru nam na rukama!"

Lekari i zdravstveni radnici Urgentnog odeljenja UKC Republike Srpske nalaze se u izuzetno teškom stanju, na izmaku su snaga, kreveta skoro da nema, broj pacijenata se udvostručio. Prekinut je rad ambulanti - a u vanrednom obraćanju su zamolili sve građane da imaju strpljenja.

Borba lekara protiv korona virusa. (Foto: Jutjub)

“Broj urgentnih pacijenata za 100 odsto se povećao. Sada imamo preko 500 pacijenata. Broj zdravstvenih radnika nije se povećao niti će se povećati za 100 odsto. Dostigli smo svoje limite. Ako se nešto brzo ne dogodi – doći ćemo u situaciju da nećemo imati prostora, kapaciteta da zbrinemo kovid i nekovid pacijente”, kazala je doktorica Slavica Zeljković iz Urgentnog kovid centra UKC RS.

“Od danas je prekinut rad ambulanti. Svi pacijenti koji imaju potrebu za kontrolom, imaju redovne preglede ne mogu doći do lekara. Situacija je ozbiljna. Mere su sa svrhom da sve ovo zaustavimao”, kazala je.

Bilo je zaraženih zdravstvenih radnika, istakla je, ali je još bitnije da su počeli sa vakcinacijom i da je određeni broj njihovih kolega već revakcinisan. Od danas su kriterijumi za prijem još oštriji, gubici značajniji.

“Molim ugostitelje da imaju strpljenja. Nema opravdanja za to. Svaki pojedinac mora dati svoj doprinos”, istakla je Zeljković.

Nataša Mijatović, medicinska sestra iz kovid odeljenja UKC RS rekla je da od jutros, 22. marta nema nijednog slobodnog mesta.

“Pacijente smeštamo po hodniku centra. LJudi nam umiru na rukama. Mi smo se odrekli života, radimo bez slobodnih dana, bolovanja. U teškoj smo sitauciji. Građane i pacijente molimo da budu strpljivi”, kazala je.

Molimo građane da poštuju mere – njihova zajednička je molba.

“Mnogo vremena provodimo razgovarajući telefonom umesto da pružamo pomoć. Situacija je teža nego prošle godine. Alarmantno je stanje. Molim sve da se pridržavaju mera. Molim pacijente i građane za strpljenje”, rekla je Mijatović.

Nataša Iličić, medicinska sestra koja ne radi u kovid odeljenju kaže da su i oni pogođeni kompletnom situacijom.

“Pacijenti dolaze bez simptoma, prolaze trijažu, nemaju simptoma – ispostavi se da su pozitivni. Stanje je alarmantno. Građani moraju da razumeju da kovid nije jedina bolest, ali pacijenti ne mogu da dođu na red jer je UKC prebukiran. Ima mnogo onkoloških pacijenata, koji ispaštaju. Stanje posle kovida je teško. Pacijenti nisu u istim funkcijama u kakvim su bili. Ne znam kada je prošao dan bez smrtnog slučaja”, zaključila je u obraćanju.

U UKC RS danas je hospitalizovan 421 pacijent oboljeli od kovid 19 od čega je preko 220 pacijenata na nekom vidu respiratorne podrške.

Hadžihafizbegović snima i film o "heroju" Naseru Oriću - brutalnom koljaču Srba! Više o tome OVDE.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA