Najnovije

U okviru Meseca frankofonije učvršćivanje ekonomskih i kulturnih veza: Ambasada Egipta u Srbiji organizovala prvu posetu

Tokom prošle nedelje u okviru Meseca frankofonije, ambasada Egipta u Srbiji je organizovala prvu posetu Grupe frankofonih ambasadora Pokrajinskoj vladi Vojvodine i gradu Novom Sadu. Poseta je obuhvatila sastanke sa predsednikom pokrajinske vlade Vojvodine, Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem, kao i dva okrugla stola usredsređena na učvršćivanje ekonomskih i kulturnih veza između frankofonih zemalja i Pokrajinske vlade Vojvodine i grada Novog Sada.

Foto: Pixabay.com

“Sastanak sa predsednikom Pokrajinske vlade Vojvodine je postavio okvir za saradnju između pokrajine i frankofonih zemalja na različitim poljima, uključujući kulturne, ekonomske i obrazovne aspekte”, izjavio je ambasador Egipta, Amr Alguvejli, predsedavajući Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu. Pozdravio je mogućnost da predsednik Pokrajinske vlade poseti egipatsku delegaciju u Aleksandriji. “Ekonomsko i kulturno predstavljanje u okviru delegacije bi se vrlo pohvalno odrazilo na uvećavanje veza između  Privredne komore Aleksandrije i Privredne komore Vojvodine koju predvodi gospodin Boško Vučurević”, istakao je Alguvejli. 


Ambasador Egipta u Srbiji, Amr Alguvejli pohvalio je kao predsednik Grupe frankofonih ambasadora u Beogradu sastanak sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem rekavši da je to bila “odlična prilika da zajedno istražimo frankofonu dimenziju budućih aktivnosti grada Novog Sada kao evropske prestonice za kulturu 2022. godine." Takođe je dodao da bi jedan takav korak mogao da bude finalizacija Sporazuma o uspostavljanju prijateljstva i bratimljenje između gradova Aleksandrije i Novog Sada, uzimajući u obzir značaj mediteranske dimenzije i kulturni kontinuitet sa arapskim svetom i Afrikom, što Aleksandrija jasno pokazuje. Pozvao je Nemanju Milenkovića, direktora Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture, da se održi virtuelna konferencija sa predstavnicima kulture iz ministarstava kulture Grupe frankofonih ambasadora kako bi se razvio zajednički plan delovanja u tom pogledu. 

Sastanak sa predsednicom gradske skupštine Novog Sada Jelenom Marinković-Radomirović bazirao se na turističkom potencijalu sa frankofonim zemljama. Alguvejli je takođe rekao da su istraživali područja saradnje u rečnim krstarenjima i plutajućim hotelima, oblast u kojima je Egipat stekao iskustvo kroz tradicionalno čuveno krstarenje Nilom između Luksora i Asuana.
Alguvejli je rekao da prva poseta Grupe frankofonih ambasadora Frankofonom centru Univereziteta u Novom Sadu ima za cilj unapređenje daljih obrazovnih veza sa frankofonim univerzitetima. Ambasador Egipta je istakao da Univerzitet Sengor u Aleksandriji igra važnu ulogu kao jedan od pet operativnih krakova Međunarodne organizacije Frankofonije. Dodao je takođe da ima dosta perspektivnih mogućnosti za saradnju sa mnogobrojnim francuskim ograncima na egipatskim univerzitetima kao i sa Francuskim univerzitetom u Kairu, pozivajući srodne obrazovne ustanove da istraže ove veze i na taj način se upoznaju sa frankofonim afričkim i arapskim zemljama. 


“Egipat je bio počastvovan što je Prvi sekretar Međunarodne organizacije Frankofonije bio pokojni Dr Butros Butros-Gali", dodao je Alguvejli, ističući da njegova zemlja podržava napore Srbije u jačanju veza sa Međunarodnom organizacijom za Frankofoniju, budući da je postala prudruženi član. Ovo je još jedna dimenzija prijateljstva između Egipta i Srbije, zaključio je on.

Izvor:Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA