Najnovije

U SUPROTNOSTI SA MEĐUNARODNIM AKTIMA: Srbija zabrinuta zbog učešća lažne države u vojnim vežbama NATO i SAD!

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović izrazio je danas zabrinutost zbog učešća tzv. kosovskih snaga bezbednosti na vežbi "Defender Europe 21" koju organizuju NATO i vojska SAD, saopštilo je Ministarstvo odbrane posle sastanka Stefanovića sa predstavnicima SAD.

Šiptarske paravojne formacije na Kosovu i Metohiji. (Foto: Jutjub)

Stefanović je na sastanku sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem i novim izaslanikom odbrane SAD u Beogradu pukovnikom Korijem Šejom naveo da cenimo što smo u partnerskom duhu obavešteni o organizaciji i izvđenju vežbe pre nego što je počela.

On je, međutim, rekao i da smo duboko zabrinuti, jer je učešće tzv. Kosova u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima.

Ambasador SAD istakao je da razume zabrinutost Srbije, iako dve zemlje imaju različite poglede po ovom pitanju.

Ambasador je, takođe, naglasio da SAD žele da nastave intenzivnu saradnju sa Vojskom Srbije i izrazio nadu da bi bilateralna vežba dve vojske mogla da se održi već tokom ove godine.

Stefanović je preneo sagovorniku da Srbija nastavlja da vodi balansiranu politiku odbrane i da radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa dugoročnim strateškim opredeljenjem Srbije da zadrži status vojno neutralne države.

Ministar odbrane i ambasador Godfri naglasili su značaj saradnje u mnogim oblastima, kao što je Program državnog partnerstva sa Nacionalnom gardom Ohaja, koji je obostrano važan i koristan u svim segmentima bilateralne vojne saradnje i istakli su važne rezultate koje Srbija postiže učešćem u multinacionalnim operacijama.

Sagovornici su zaključili da postoji interes da se vojna saradnja dve zemlje nastavi i proširi na nove oblasti i istakli značaj bilateralnih odbrambenih konsultacija, čiji je cilj usaglašavanje strateških smernica za unapredjenje saradnje u narednom periodu.

Stefanović je poželeo dobrodošlicu novom izaslaniku odbrane SAD u Beogradu i izrazio očekivanje da će mu prethodna iskustva koja je stekao na diplomatskim dužnostima na zapadnom Balkanu poslužiti i u službovanju u narednom periodu.

SAD gube vazdušni rat sa Rusijom i Kinom, otkrivena najveća slabost! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA