Najnovije

"IZGUBIO JE RAZUM! NEĆE PREŽIVETI!": Šokantni detalji pisma Holbruka Olbrajtovoj usred bombardovanja!

Nekadašnji specijalni izaslanik SAD za Balkan Ričard Holbruk je predviđao brz kraj, ali i smrt Slobodana Miloševića, pokazuje jedan memorandum od 10. aprila 1999. koji je poslao državnoj sekretarki Madlen Olbrajt i savetniku za nacionalnu bezbednost SAD.

Slobodan Milošević (Foto: Jutjub)

Holbruk je istog dana napisao i poslao zvaninicima pismo u kojem se zalagao za intenziviranje bombardovanja.

U drugom memorandumu, osvrnuo se na samu ličnost Slobodana Miloševića.

- Da li je izgubio razum? Nedavno ponašanje Srbina toliko je ekstremno bezobrazno i glupo da postavlja pitanja, za koja priznajem da su spekulativne prirode, o Miloševićevoj stabilnosti. Do sada je njegovo ponašanje, iako je često zasluživalo osudu, bilo hladno i proračunato. To više nije. Nedavne akcije, posebno bizarni preokreti u vezi sa izbegličkim tokom ukazuju na sve više iracionalni obrazac. Možda je to ponašanje vođeno besom i očajem – napisao je Holbruk.

On je rekao da su Miloševićevi ciljevi u vreme Dejtona bili jasni.

- Izbacio je bosanske i hrvatske Srbe iz svog čamca i radio na sporazumu o Bosni nama prihvatljivom, kako bi vratio Jugoslaviju u zajednicu civilizovanih nacija. NJegov vrhunac je sigurno bila ceremonija u Jelisejskoj palati gde je bio tretiran sa poštovanjem kao jednak deo Dejtonskog procesa i pričao licem u lice sa predsednicima Klintonom, Širakom, Kolom i drugim svetskim liderima. Ponosan na svoju pozadinu bankara koji je pregovarao sa nekim od vodećih bankarskih centara, predvideo je međunarodno priznanje za svoj režim, članstvo u velikim međunarodnim institucijama i značajne poslovne mogućnosti – navodi Holbruk dalje.

Rekao je da je Milošević bio na dobrom putu da sve to ostvari, da je veći deo EU priznao Jugoslaviju „uprkos našem protivljenju“.

- Italijani i Grci su se napravili groteskan (ali potencijalno profitabilan) posao sa njim i napravili veliki udeo u državnoj telekomunikacionoj kompaniji, što je oko milijardu dolara u gotovini za njega, novac koji bi mogao da iskoristi za plaćanje vojske, podmićivanje ljudi i možda prebacivanje novca ofšor za svoju korist i buduću zaštitu. Sjedinjene Američke Države i Kontakt grupa ponudili su mu „mapu puta“ prema kojem bi mu, ako ispuni uslove iz Dejtona, ukinuli ili suspendovali neke sankcije. Ta politika je bila u toku kada su dešavanja na Kosovu skrenula sa kursa sve sa obe strane. Snovi o ponovnom pridruživanju Evropi kao punopravni i prihvaćeni član – zauvek su nestali - napisao je on.

Holbruk je napisao da Milošević više nikada neće moći da napusti zemlju bez rizika da će biti uhapšen.

- Milošević mora da shvati da je prešao nevidljivu liniju i da se više ne može vratiti nazad. Zarobljen je ogromnošću onoga što su njegove snage učinile, biće izolovan u Jugoslaviji do kraja života – rekao je Holbruk.

Kako je naveo, zbog toga kakva mu sudbina predstoji, Milošević „izgubio lukavost i taktičku fleksibilnost“.

- Iako smo i ja i general Anderson rekli njemu i njegovim generalima da će bombardovanje biti „brzo, ozbiljno i ograničeno“, ali je on valjda mislio (kao što mi je sugerisao DŽim O’Brajen) da će to biti nešto kratkotrajno i što će moći da preživi. Sada, kad razume sa kakvom se destrukcijom njegova zemlja suočava, sigurno shvata i da neće moći da preživi dovoljno dugo da ponovo izgradi ekonomiju Jugoslavije i da međunardona zajednica nikad neće dati Beogradu finansijsku pomoć dok je on na vlasti – piše Holbruk.

On je zaključio da je možda zato Miloševićeva strategija da „Albancima nanese maksimalan bol u kratkom roku, dok sebe osuđuje na propast“.

- On na nekom nivou zna da ovo neće preživeti – rekao je Holbruk.

Naveo je da Milošević ne pokazuje kajanje niti brigu za ljudske živote. A predviđao mu je i brz kraj života.

- Milošević sa kojim smo pregovarali je bio opasan i okrutan, ali racionalan. Ovakvo ponašanje Miloševića, nije. Činjenica da su oba njegova roditelja izvršila samoubistvo je možda sad posebno relevantna. Nagađam da Milošević neće preživeti ove događaje, da će, na jedan ili drugi način, ne samo da padne, već da umre – rekao je on.

Na kraju je rekao da su mu neki Miloševićevi saradnici rekli da oni imaju „mekši“ i razumniji stav od svog predsednika.

Holbruk je naveo da je uveren da će oni želeti da „spasu svoju kožu“.

- Verujem da su rani znaci razdora među srpskim rangovima (ali i sa Crnom Gorom) stvarni i verovatno reflektuju veće nezadovoljstvo, nego što smo toga svesni. To bi mogla da bude šansa od velike koristi, ali time moramo da se bavimo sa ekstremnom pažnjom i u tajnosti – zaključio je Holbruk u pismu državnoj sekretarki SAD i savetniku za nacionalnu bezbednost.

Podneta krivična prijava protiv Đukanovića i DPS-a! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA