Najnovije

SAD su nedavno doživele tri velika poraza: Otkriven Bajdenov plan vojne akcije, napraviće kobnu grešku!

Američki stručnjak Rafael Orduhanijan imenovao je glavni i jedini razlog zašto su Sjedinjene Države tokom poslednjih pola veka izgubile tri velika rata: u Vijetnamu, Iraku i Avganistanu.

Bajden (Foto: Jutjub)

Stručnjak je u komentaru za FAN objasnio da Amerika nije bila spremna za savremene izazove.

Časopis "Nešnal rivju" objavio je članak o razlozima poraza Sjedinjenih Država u tri rata. Novinari su američki poraz opisali sa tri faktora: slaba vojna strategija, postupcima političara i raspoloženju javnosti. Kako napominju autori, Vašington je u ratove ušao pod izmišljenim izgovorom, što je dovelo do poraza.

Prema Rafaelu Orduhanijanu, razloga je mnogo više od onih koje su novinari naveli. Štaviše, jedan razlog sledi iz drugog: nesposobnost političkog establišmenta objašnjava izbor pogrešne strategije i precenjivanje snaga.

- Vojni porazi koje je Amerika pretrpela nastali su zbog činjenice da Sjedinjene Države nisu bile spremne za izazove sa kojima se suočavaju krajem 20. i početkom 21. veka - ovo je promena bipolarnog sveta u unipolarni, a sada na multipolarni. Loše procenjivanje situacije dovodi do činjenice da Amerika sada, uprkos materijalno najmoćnijoj vojsci, nije spremna za ozbiljne vojne sukobe - smatra on.

Stručnjak je skrenuo pažnju na to da Sjedinjene Države nastoje da uključe sve svoje saveznike u vojnu konfrontaciju. To nije samo zbog potrebe za konsolidacijom, već i zbog nesposobnosti Amerike da deluje sama.

Ordukhanijan je naglasio da su SAD zaglibljene u Iraku i Avganistanu, gube konfrontaciju sa Rusijom, Kinezi, doduše, već imaju veću flotu i bolju opremu od Amerikanaca. Štaviše, Amerika nije u stanju da porekne bilo kakav sukob sa Iranom i počinje grozničavo trzati nakon bilo kakvog pomena Severne Koreje.

Amerikanac je imenovao dva faktora koji omogućavaju Sjedinjenim Državama da ostanu na površini: kontrola informacionog prostora i finansije. Ako se izbace ova dva faktora, onda će Sjedinjene Države postati regionalna zemlja.

- Ekonomski, Amerika je već bankrotirala u poređenju sa Kinom, a i u pogledu oružja. Rusija ima nove vrste oružja. Prema Amerikancima, trebaće nam 15-20 godina da nas sustignu. Ostaju samo finansije i informacije. Otuda i finansijske sankcije, manipulacije informacionim prostorom, pritisak na njihove saveznike u ovoj oblasti - dodao je ekspert.

Sagovornik FAN-a naglasio je da Rusija treba da smanji jaz u informacionom prostoru i napusti dolarsku zonu. Ovo će otrezniti Sjedinjene Države, a zatim će se uspostaviti punopravni i sveobuhvatni dijalog između zemalja.

Međutim, Ordukhanijan sumnja da će se to dogoditi pod trenutnom upravom DŽoa Bajdena. On je siguran da neuspesi Amerikance ništa nisu naučili.

- Možemo očekivati još jednu vojnu avanturu. A, to može biti ispunjeno podelom u Sjedinjenim Državama. U njenoj pozadini kubanska raketna kriza činiće nam se kao cveće. I to je zastrašujuće. Bajden i njegova administracija verovatno neće kontrolisati bilo šta u svojoj zemlji - zaključio je ekspert.

Hrvatski istoričar o NATO agresiji - objasnio kako su Srbi spasili svet. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA