Najnovije

STIHIJSKA NAJEZDA MIGRANATA: Pandemija i visok vodostaj im ne mogu ništa (VIDEO)

Nastavljen je stihijski ulazak migranata u BiH!

Migranti (Foto: Jutjub)

U poslednjim mesecima povećan broj nelegalnih ulazaka zabeležen je i na području Zvornika.

Pandemija virusa korona zatvorila je granice, prizemljila avione, učenike pomjerila iz školskih klupa i nametnula novu realnost , nije uspela da zaustavi priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu. Granica BiH duž reka Save, Drine i Une je 625 kilometara. Bez obzira što je visok vodostaj Drine, lica bez adrese ne odustaju.

Komadir jedinice Granične policije Zvornik Muamer Fazlagić kaže da su u januaru imali 50 odvraćenih ilegalnih migranata, u februaru mesecu to je već bila brojka od 250 a do polovine marta već imamo cifru od 280 do 300, što znači da ćemo imati i povećan broj u odnosu na februar.

Meštani zvorničkok naselja Tabanci ističu da se ne plaše, ali priznaju da im nije prijatno kada kroz njihova dvorišta prolaze nepoznata lica.

Željko Rikanović iz MZ Tabanci kaže da je migranata do zime bilo u ekstremno velikom broju, i po stotinu na dan.

Migranti nelegalno ulaze i preko reke Save. Na kategorisanom graničnom prelazu Donje Crnjelovo koji povezuje ovo selo i susednu Jamenu u Srbiji, graničari su nekada imali pune ruke posla , ali i problema.

Nedžad Šabanović policijski službenik Granične policije Bijeljina ističe da imaju problema sa nedostatkom vozila i opreme. - Kad imamo vozila i opremu imamo problem sa nedostatkom zaposlenih ljudi - napominje Šabanović.

Kako bi bili bliže Šengen zoni migranti su u poslednje vreme primećeni i na području opštine Šamac.

Zahvaljujući sporazumu između Granične policije BiH i MUP-a Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina svakodnevno, zajedno sa službenicima Granične kontrolišu granične linije.

- Kada govorimo o uporednom periodu februar 2020. i februar 2021. godine možemo konstatovati da smo mi u ovom mesecu evidentirali 8 lica afroazijskog porekla. Sva lica su sa područja Maroka, sva lica su muškog pola i nisu kod sebe imali nikakvu potrebnu dokumentaciju - kaže Igor Kapikul, načelnik Sektora policije PU Bijeljina.

Pandemija, vakcinacija i broj obolelih u zemlji i svetu migrantsku krizu pomerili su u drugi plan. Samo je pitanje, do kada.

Koliko će vremena biti potrebno da se Donbas deminira, saznajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA