Najnovije

OPERACIJA FEDOSIJA: Kako su ruski komandosi razoružali odred ukrajinskih marinaca na Krimu obučen po NATO standardima!

Ove godine navršilo se sedam godina od operacije "Fedosija", koja je pomalo bila zaboravljena zbog silnih dešavanja koja su usledila posle ruskog zauzimanja Krima i eksalacije sukoba na istoku Ukrajine. Operacija pod kodnim imenom "Fedosija" imala je za cilj da se na silu razoruža bataljon mornaričke pešadije pomorskih snaga Ukrajine, jer je to bila jedina jednica Ukrajinske vojske koja je odbila predaju, odnosno radilo se o odredu obučenom po NATO standardu koji je odbio da se preda.

Ruska vojska. (Foto: ria.ru)

Kako je u filmu "Krim. Povratak kući" opisao Aleksandar Ostrikov zamenik komandnta Crnomorske flote VMF RF, ruske jednice su imale velikih problema sa ovim odredom.

“To je bio pododred u strukturi NATO-a. Zbog toga smo mogli da očekujemo razvoj sukoba, što nismo želeli nikome da dopustimo u takvim okolnostima”.

Naime na vrhuncu dešavanja na Majdanu, 8. januara taj odred iz pomorske baze Fedosija zvanično je bio  preuzeo dežurstvo u sastavu NATO snaga za brzo reagovanje. O tome svedoči dokument o cilju partnerstva, pod kodom alijanse P0318 navođenje avijacije NATO.

"Na osnovu koga su na Krimu oficiri ukrajinske vojske bili u obavezi da navode avijaciju NATO može se samo nagađati. A pod kodom L0001 - kopnene operacije, druge zadatke nisu imali jer nisu izražavali volju svoje države, već države pod čijom su se okupacijom našli....", izjavio je u gorepomenutom dokumentarcu  Aleksandar Ostrikov.

Na pitanje voditelja s kim su održavali vezu? On je rekao:

“Održavali su vezu sa predstavnicima Generalnog konzulata SAD iz Kijeva, koji su im u tom trenutku izdavali direktna naređenja. Cilj je bio da se sila primenjuje protiv mirnih građana Fedosije”.

Pregovori i blokda jednice trajali su tri nedelje. Ukrajinski marinci pripremali su oružani prodor u Fedosiju. Na bankovne račune njihovih komandira legla je ogromna suma novca, koju si im ranije obećali predstavnici Generalnog konzulata SAD.

“To je bilo delovanje “mekom silom “ da se smanji napetost koja je postojala u Fedosiji", kaže Ostrikov objašnjavajući zašto je usledila operacija.

Operacija je počela 24. marta 2014.  tri sata pre svitanja. Ruski specijalci bili su prinuđeni da se suoče sa najobučenjim ukrajinskim odredom.

Ukrajinski marinci koji su stajali nasuprot sruskih specijalaca prošli su bili 22 programa obuke u osam zemalja NATO, u najboljim bazama, kao što su Loklend i Fort Bening u SAD.

Ruski specijalci  na početku operacije iz oklopnih vozila BTR -80 gađali su samo skladišta oružja, kako partneri NATO iz ovog odreda ne bi mogli da se naoružavaju.

"U ovaj bataljon nisu primali Krimljane u njemu su služili samo zapadni Ukrajinci, govorili su engleski i imali su setirifikate NATO-a. Pritom je više od polovine sastava još pre operacije prešlo na stranu Rusije. Od onih koji su ostali za vreme virtuozne operacije čak niko nije bio ranjen. Vojnike koje smo uhvatili tokom operacije bili smo dužni da uputimo u Ukrajinu. Ja sam saznao da su ti vojnici kasnije neposredno učestvovali u vojnoj operaciji protiv Donjecke i Luganske republike. Čak su u Fedosji svoj bataljon nazivali “Galicija”, a njihov amblem je bila vučija čeljust. O zlokobnosti tog odreda svedoči i amblem koji su nosili njegovi pripadnici. Analogno simbolu “vučija kuka”, dodao je Ostrikov.

U ponedeljak ujutro 24. marta zauzele su i pomorsku bazu "Feodosija", 180. vojni objekat na kome je umesto ukrajinske istaknuta ruska zastava. Prema rečima jednog od pripadnika ukrajinskog bataljona, koga citira Rojters, nešto manje od polovine vojnika iz baze namerava da ostane na Krimu i pridruži se ruskim snagama. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedeljak 22. marta da je samo oko 2000 ukrajinskih vojnika izrazilo želju da s Krima ode u Ukrajinu.

Predsednik komiteta ruske Dume za odbranu i bivši komandant Crnomorske flote admiral Vladimir Komojedov izjavio je da je u sastavu Vojnopomorskih snaga Ukrajine bilo 40 ratnih brodova, a da je polovina njih ostala u Sevastopolju i zalivu Donuzlav gde su ruske snage potapanjem starih plovila onemogućile da se izvuku ukrajinski, uglavnom stari, brodovi još iz sovjetskog doba.

Ministar informacija Krima Dmitrij Polonskij tvrdi da se oko 80 odsto ljudstva sa onih brodova koji nisu premešteni u Odesu odlučilo da služi u Rusiji. Ostalih 20 odsto se, po njegovim rečima, vozovima i autobusima vraća u Ukrajinu.

U otvorenom dijalogu na TV TSN zamenika komandira bataljona morske pešadije Alekseja Nikiforova i tadašnjeg vršioca dužnosti ministra odbrane Igora Tenjuha, Nikiforov je tvrdio da za 21 dan krize nije mogao telefonom da dobije nijednog oficira iz ukrajinskog generalštaba, a general je optužio oficire da su loše vaspitavali vojnike.

Pitanje je je dana kada počinju građanski sukobi u SAD! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA