Najnovije

FRANCUSKI NOVINAR OTKRIVA: Kijev Soroševom sinu poklonio zemlju za čuvanje opasnog otpada

Aleksandar Soroš, sin američkog biznismena DŽordža Soroša, sklopio je dogovor sa ukrajinskim vlastima da se izdvoji 400 kvadratnih kilometara ukrajinske zemlje za odlaganje opasnog otpada, navodi se u istrazi francuskog novinara Žila Vensena.

U skladu sa materijalom koji je Vensen objavio na društvenoj mreži H, njemu se obratio anonimni izvor iz Ministarstva poljoprivrede Ukrajine. Saopštio je da je postignut sporazum na sastanku 7. novembra na kome je učestvovao Soroš mlađi i Andrej Jermak, šef kabineta Vladimira Zelenskog.

Kako tvrdi, Ukrajina će neograničeno i besplatno predati američkim kompanijama zemlju za čuvanje opasnog otpada hemijskih, farmaceutskih i naftnih kompanija. Na spisku se nalaze kompanije kao što su „Dov hemikal”, „DuNot”, „BASF”, „Evonik industri”, „Vitol” i „Sanofi”.

 

Vesen objavljuje dokument koji su potpisale strane uz odgovarajuću izjavu. Soroš zauzvrat „namerava da obezbedi pouzdanu komunikaciju između kabineta Zelenskog i predstavnika američkih kompanija koje su uključene u ovaj ugovor”.

Prema izvoru, reč je o zemljištima na teritoriji Ternopoljske, Hmeljničke i Černovicke oblasti, odnosno, regiona koji se nalaze na zapadu Ukrajine i koji su poznati po plodnoj zemlji.

„Obratili smo se Ministarstvu poljoprivrede sa molbom da iskoordiniše dodelu desetina parcela ukupne površine 400 kvadratnih kilometara”, citira novinar tekst iz pisma i odluku karakteriše kao „fatalnu”.

Saradnik Ministarstva navodi da ta zemlja ne samo da više neće biti pogodna za gajenje pšenice, već će i naneti nepovratnu štetu ekosistemu ovih regiona i ukazuje da je potrebno da se privuče pažnja zapadnih ekoloških aktivista i javnosti na ovaj „skandalozan dogovor”.

Podsetimo, delatnost DŽordža Soroša se ocenjuje kao negativna zbog njegovih finansijskih spekulacija, a i njegovi fondovi imaju skandaloznu reputaciju i više puta su optuženi za organizaciju smene vlasti u nekoliko država. On ne poriče da je njegov novac pomogao, između ostalog, da se u Ukrajini sprovede „narandžasta revolucija” 2004. godine i „Evromajdan” 2013. godine. U nekoliko država je optužen za mešanje u unutrašnje poslove. U medijima Soroša često povezuju sa Demokratskom partijom Sjedinjenih Američkih Država.

U Rusiji „Otvoreno društvo” i „Otvoreno društvo-fond za pomoć” Soroša su okarakterisani kao nepoželjne organizacije od 2015. godine. Državno tužilaštvo Rusije je izjavilo da Soroševe organizacije predstavljaju pretnju osnovnom ustavnom poretku i bezbednosti države.

ŠOKANTNO PROROČANSTVO O RUSIJI: Evo šta je Kisindžer znao – Sve se ostvarilo do poslednjeg slova

Izvor: Sputnikportal.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA