Najnovije

SVETSKI LIDERI U STRAHU, SVE SE GLASNIJE PRIČA O SPORAZUMU: Da li svet očekuje druga globalna pandemija?

Britanski premijer Boris DŽonson, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i drugi svetski lideri pozvali su na globalni sporazum kako bi se države zaštitile od pandemije korona virusa, slično sporazumu nakon Drugog svetskog rata, piše “Dejli mejl”.

Korona virus. (Foto: pixabay. com)

Dok su zemlje suočene sa vakcinaškim nacionalizmom i sukobima, lideri su upozorili na izolacionizam i opisali pandemiju kao “oštar i bolni podsetnik da niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni”, navodi se u pismu koje je upućeno novinama širom sveta.

Lideri su takođe urgirali na novu eru solidarnosti spram “najvećeg izazova globalnoj zajednici od 1940-tih”.

Grupa od 24 svetska lidera – i šef Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adhanom Gebrejesus – pozvali su na sklapanje novog međunarodnog sporazuma, sličnog onom nakon Drugog svetskog rata kad su zemlje sarađivale zarad opšteg dobra.

Tada su, nakon ratniz razaranja iz dva svetska rata, lideri došli do mulilateralnog Sistema, navodi se u saopštenju objavljenom na francuskim, španskim i nemačkim novinama.

“Ciljevi su bili jasni – okupiti zemlje zajedno, otkloniti iskušenje izolacionizma i nacionalizma, okrenuti se izazovima koji se mogu postići samo zajedno u duhu solidarnosti i saradnje – naime mir, prosperitet, zdravlje i bezbednost”.

“Sporazum bi trebalo da dovede do više zajedničke i podeljene odgovornosti, transparentnosti i saradnje u međunarodnom sistemu sa svojim pravilima i normama”.

“Dejli mejl” ukazuje da je pismo upućeno dok se zemlje sukobljavaju oko zaliha vakcina dok neke brzo napreduju sa programima vakcinacije, poput Britanije. Prošlog meseca je DŽonson pozvao lidere G7 da podrže novi globalni pandemijski sporazum o deljenju zdravstvenih podataka između zemalja.

Grupa se složila da ispita potencijalnu vrednost te ideje i diskutovaće o tome na samitu u Kornvolu u junu. Do toga je došlo nakon svađe oko porekla korona virusa i zabrinutosti da je Kina zadržavala informacije i pristup ustanovama.

Svetski lideri su zaključili da je, bez obzira na poreklo virusa, druga globalna pandemija neminovna.

Od početka pandemije do danas u svetu je zaraženo više od 128 miliona ljudi, dok je umrlo skoro tri miliona, podaci su portala Worldometers.info.

Roditelji plaćaju i po 3.000 dolara da im sinovi idu na front u Donbas! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA