Najnovije

ČOVEK KOJI JE DRŽAO STALJINA POD PRISMOTROM: Vodio službu kojoj ništa nije promaklo

Povodom stote godišnjice Odreda za posebne namene (OSNAZ) Sveruske vanredne komisije (VČK), FSB Rusije je objavio niz arhivskih dokumenata. Među njima je bilo i pismo sovjetskog političara, osnivača VČK (Čeka) Feliksa Dzeržinskog.

Dzeržinski i Staljin (Foto: RIA Novosti)

Poruka je datirana iz 1925. godine, dok je Dzeržinski služio kao predsedavajući OGPU-a u Savetu narodnih komesara SSSR-a - posebnom telu državne bezbednosti koje se borilo protiv svih protivnika sovjetskog režima. U njoj je Dzeržinski napisao da je primetio da je tokom posete pozorištu praćen Josif Staljin, tadašnji generalni sekretar Centralnog komiteta Svesavezne komunističke partije boljševika. „Danas sam na ulazu u pozorište sa drugom Staljinom, blizu vrata, primetio sumnjivu osobu koja je čitala objavu na tabli, ali je vrlo budno pregledavala automobil u kojem smo stigli i mi“, kaže se u pismu.

Dzeržinski je takođe napomenuo da je prilikom napuštanja pozorišta postojao drugi „tip“ i takođe pročitao objavu. Prema njegovom mišljenju, pretpostavlja se da bi to mogli biti službenici zakona. „Ako ovi nisu naši, onda, naravno, moramo paziti. Saznajte i prijavite “, naredio je on.

OSNAZ je formiran 1. aprila 1921. godine u skladu sa naređenjem za pripadnike Čeke. Glavni zadaci specijalnih snaga bili su borba protiv neprijatelja vlade SSSR-a i „odbrana izvojevane revolucije“. Odred je takođe čuvao vladine zgrade, važne državne objekte i događaje u Moskvi, jedinice su takođe bile uključene u borbu protiv političkog razbojništva u evropskom delu SSSR.

Kako je Kadirov uzvratio udarac Izraelu, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA