Najnovije

UKRAJINA ZADALA UDARAC AMERICI: SAD zabranjuju svojima ratovanje u Donbasu

U sredu je ukrajinski sud odbio zahtev za izručenje Amerikanca koji je bio član jednog od dobrovoljačkih odreda. Ovo je bio udarac za organe reda u Sjedinjenim Državama, koji pokušavaju da zaustave građane svoje zemlje, koji borbeno iskustvo stiču na ukrajinskoj teritoriji.

Ukrajinci (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

O tome piše NJujork Tajms, dodajući da je ime Amerikanca čiji je slučaj razmatran u Kijevu Krejg Lang.

Poreklom je iz Severne Karoline i služio je u oružanim snagama SAD. Kod kuće se tereti za dvostruko ubistvo na Floridi.

Međutim, njegov slučaj skreće pažnju na rizike za Amerikance koji se bore na strani nacionalističkih grupa u Ukrajini i drugim žarištima širom sveta.

„Ne želimo da oni služe američku vojsku onoliko koliko nauče da se bore i ubijaju. Imamo dovoljno nasilja u svom dvorištu“, rekla je Hajdi Bejrič, direktorica Globalnog projekta protiv mržnje i ekstremizma.

Američke vlasti su jasno stavile do znanja da nameravaju da se usredsrede na ukrajinske dobrovoljačke jedinice kao jedno od globalnih čvorišta desničarskih ekstremista.

Pitanje je prioritet dato ove godine nakon što su desničarske grupe pokazale svoj potencijal da upotrebe nasilje tokom juriša na Kapitol.

„Ali u Ukrajini na situaciju gledaju drugačije. Tamo se nacionalističke grupe bore na strani vladinih snaga u ratu protiv ruskih trupa, koje su ubile više od 13 hiljada ljudi.

Svaka sugestija da su ove grupe ekstremističk nosi rizik u korist ruske propagande, koja pokušava da rat u Ukrajini predstavi kao „otpor ruskog stanovništva protiv neofašističke vlade“ u Kijevu “, pišu američke novine.

Zapravo, desničarske stranke nisu dobile veliku podršku na ukrajinskim izborima.

Apelacioni sud u Kijevu složio se sa Langovim advokatima da je, uprkos optužbama za ubistvo, procesuiran u SAD zbog služenja vojnog roka u Ukrajini prema Zakonu o neutralnosti.

Ovo je retko primenjen zakon protiv učešća u prekomorskim borbama. Sud je presudio da Amerikanac može da zatraži politički azil.

„Ne možete diskriminisati grupu ljudi zbog rase, religije, političkih i ideoloških stavova“, rekao je Langov advokat Dmitrij Morgun.

Dodao je da završetak procesa izručenja ne mora nužno značiti da američki zakon neće uticati na njegovog klijenta. Lang bi i dalje mogao biti deportovan u Sjedinjene Države ako ne dobije azil. Tridesetogodišnji Amerikanac, sa kojim je NJujork Tajms razgovarao u kancelariji svog advokata u Kijevu, rekao je da nije imao desničarske radikalne stavove.

Rekao je da je izbačen iz američke Kopnene vojske jer je dobrovoljno napustio bazu vojne jedinice. Posle toga, radio je na raznim privremenim radnim mestima, pre nego što je odlučio da otputuje u Ukrajinu da pomogne zemlji saveznici.

Uprkos činjenici da je Lang otpušten iz američke vojske zbog prekršaja, bez pitanja je primljen u ukrajinski Desni sektor kada je stigao u Ukrajinu 2015. godine.

Prema Amerikancu, kada je sišao sa voza na stanici u blizini ratne zone, „neko mi je dao mitraljez“ upravo tamo. Sledećeg jutra već je bio na frontu.

Okružno tužilaštvo u Kanzasu u Sjedinjenim Državama tvrdi da je Lang, dok se borio na strani Desnog sektora u Ukrajini, bio mentor DŽaretu Smitu.

Smit je takođe služio vojsku Sjedinjenih Država, a kasnije je osuđen zbog postavljanja eksploziva. Federalni tužioci u Kanzasu rekli su da je putem Telegrama širio informacije o bombama i uputstva za pravljenje napalma kod kuće.

Smit je takođe razgovarao o planovima za ubistvo demokratskog političara i miniranje kancelarije za medije u SAD. List se ime medija ne navodi. Ali Si-En-En je izvestio da je on bio meta.

Federalni tužioci na Floridi tvrde da su Lang i njegov prijatelj iz Viskonsina Alek Zvifelhofer, koji su se takođe borili u Ukrajini, nakon povratka u Sjedinjene Države 2018. godine, opljačkali i ubili par. Pokradeni novac želeli su da potroše na putovanje u Južnu Ameriku, nadajući se da će se pridružiti desničarskoj paravojnoj grupi koja se bori protiv venecuelanske vlade.

Zvifelhofer je uhapšen. I Lang se vratio u Ukrajinu. Oni su 2019. godine optuženi za ubistvo i kršenje zakona o neutralnosti zbog njihovih planova za Venecuelu. Lang je u intervjuu rekao da je nevin. Zvifelhofer takođe insistira na svojoj nevinosti.

Stručnjaci za zločin iz mržnje odavno su alarmirali ističući da desničarski radikali pohađaju vojnu obuku u inostranstvu.

Proračuni broja Amerikanaca koji su se borili na strani Ukrajine daju različite brojke. Centar Soufan kaže da je bilo samo 20 takvih boraca. Dobrovoljci kažu da je više od 100 Amerikanaca posetilo Donbas. Mnogi od njih su ostali u Ukrajini. Lang ima ukrajinsku nevestu i dete.

NJujork tajms piše da suđenja u Ukrajini bacaju svetlo na još jednu do tada nepoznatu aktivnost američkih istražnih organa, koja je povezana sa Ukrajinom. 

Langovi advokati izneli su svedočenja američkih veterana koji su učestvovali u bitkama u Ukrajini. Kažu da ih je po povratku kući ispitivao FBI.

„Uznemiren sam zbog osećaja da sam odjednom, kao i mnogi drugi, postao neprijatelj vlade. A sve zato što sam samo želeo da pomognem savezniku“, rekao je jedan američki veteran, čije su ime advokati sakrili.

Takođe se razgovaralo o pretresima, opozivima pasoša i upitima koje je FBI poslao Austriji da pomogne u ispitivanju američkog veterana. Tokom intervjua, Lang je rekao da je desničar. Ali, prema njegovim rečima, u Sjedinjenim Državama i dalje može biti proganjan upravo zbog takvih stavova.

Šta izaziva paniku u Kongresu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA