Najnovije

DA LI MAĐARSKA MOŽE DA UVEDE VOJSKU U UKRAJINU? Zakarpatska oblast kao novi Krim

Mađarska je nezadovoljna represijiom Mađara u Zakarpatju od strane ukrajinskih vlasti, rekao je u komentaru za rusku agenciju FAN politički analitičar Vladimir Solovejčik.

Mađarski vojnik (Foto: Jutjub)

Drugi Krim

Bivši ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin prokomentarisao je šalu slovačkog premijera Igora Matoviča da je obećao da će prebaciti Zakarpatsku Ukrajinu u Rusiju u zamenu za vakcinu Sputnjik V, izražavajući zabrinutost da bi region mogao da postane „drugi Krim“.

Prema njegovom mišljenju, šala slovačkog premijera je '’šala „po Frojdu“, a „u nekim glavama“ postoji mišljenje da Zakarpatje ne pripada Ukrajini.

„Biće vrlo tužno i pogrešno ako se naša reakcija ograniči na javne izjave i zahteve za izvinjenje - ne želim da Zakarpatje postane„ drugi Krim. Možete reći da je ovo daleko od toga i bićete u pravu, ali rizici su takođe suludi - od klanjanja i šverca do stranog uticaja, pre svega ruskog “, rekao je Klimkin.

Zakarpatsko pitanje

Kao što je primetio Vladimir Solovejčik, Zakarpatje je multinacionalna regija i politika „totalne ukrajinizacije“ u sferi jezika i kulture tamo izaziva veliki otpor, pre svega mađarskog stanovništva. Tamo je prilično brojno, i živi kompaktno.

„Isto se odnosi na Karpatske Rusine, koji su tradicionalno proruski raspoloženi. Ponašanje ukrajinskih vlasti prema stanovnicima Zakarpatja posle februara 2014. ni u kojem slučaju ne izaziva pozitivne emocije kod većine njih, posebno beščašća ukrajinskih buržoaskih nacionalista, u potpunosti pokrivenih trenutnom kijevskom vladom i njenim snagama bezbednosti “, objasnio je Solovejčik.

Prema njegovom mišljenju, uticaj mađarskih vlasti je prilično jak u regionu, veze stanovnika Ukrajine mađarskog porekla sa njihovom istorijskom domovinom su bliske. Mnogi od njih imaju pri ruci mađarske pasoše. Mađarska vlada je više puta kritikovala politiku vlasti Kijeva u Zakarpatju, uključujući i jezička pitanja.

„Ponekad se govorilo o mogućnosti oštrih mera Mađarske u slučaju kršenja prava njihovih sunarodnika na ukrajinskom tlu. Stoga scenario koji je izneo građanin Klimkin izgleda sasvim realno. Jedina razlika je u tome što bi trebalo da govorimo o Mađarskoj, a ne o Ruskoj Federaciji. Štaviše, Mađarska se, za razliku od Ruske Federacije, graniči sa teritorijom Zakarpatja i u stanju je, ako je potrebno, da tamo brzo rasporedi svoje trupe. A borbena sposobnost mađarske vojske mnogo je veća od sposobnosti ukrajinskih snaga, stoga, u otvorenom oružanom sukobu, Ukrajina neće imati ništa drugo osim sramotnog poraza“, zaključio je stručnjak.

U martu 2014. godine, poluostrvo Krim se ponovo ujedinilo sa Rusijom nakon referenduma u ​​regionu. Preko 96% glasača sa Krima i više od 95% stanovnika Sevastopolja izjasnilo se za povratak u Rusiju. Kijev i dalje smatra Krim svojom teritorijom i ne odustaje od nade da će vratiti poluostrvo pod svoju kontrolu. Ruski lider Vladimir Putin nedvosmisleno se izjasnio po ovom pitanju. Naglasio je da je pitanje vlasništva nad Krimom u potpunosti zatvoreno.

Snimak dovoženja ranjenika iz Donbasa u Kijev možete pogledati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA