Najnovije

ZLOČINAC NA FUNKCIJI: Prinosili mu srpske glave u džakovima, nagrađivao ih za to, a sad brine o bezbednosti BiH!

“Ratnom načelniku muslimanske policije u Tešnju Šemsudinu Mehmedoviću, bivšem potpredsedniku SDA i bivšem predsedniku Kluba poslanika SDA, a danas poslaniku te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i potpredsedniku Zajedničke komisije za bezbednost i odbranu, u septembru 1992. godine mudžahedini su na poklon u stanicu policije doneli četiri odsečene glave srpskih vojnika zarobljenih u borbama oko kote Crni vrh između opština Teslić i Tešanj.

Šemsudin Mehmedović, ratni načelnik policije u Tešnju (foto: Jutjub)

“U šokantnom iskazu zaštićenog svedoka, čiji je transkript procurio u javnost, tvrdi se da je Mehmedović mudžahedinu koji mu je doneo odsečene srpske glave zauzvrat poklonio niklovani pištolj i obećao da će ga pohvaliti kod Abdel Kadera Mohtarija zvanog Abu Mali, vođe zloglasnog odreda El mudžahedin, s kojim je načelnik tešanjske policije tokom rata blisko sarađivao”, navodi DŽevad Galijašević.

Pozivajući se na isti tajni dokument jednog od zaštićenih svedoka u procesima koji su vođeni u Haškom tribunalu, Mehmedović se teško optužuje i za ratne zločine, koji uključuju ubistva, mučenja i maltretiranja zarobljenih srpskih civila iz Tešnja i okoline.

Svi su bili zatočeni u krugu policijske stanice u tom gradu.

“Prema iskazu svedoka, odsečene srpske glave iz baze u selu Jablanica doneo je mudžahedin po imenu Zeid (Zeid je mudžahedinsko ime konvertita Željka Dukmenića), koji se, u pratnji policajaca Envera i Amira Beše, te Besima Sejdića, dovezao pred policijsku stanicu u Tešnju u terenskom vozilu. Zeid je uzeo prtenu vreću i uneo je u zgradu policije, bacivši je na sto dežurnog policajca Hakije Hadžana, koji je ishitreno upitao: ‘Šta ste to doneli, braćo?’ Zeid je na to odgovorio: ‘Što je načelnik tražio, mi smo uradili. Doneli smo, brate, četiri vlaške glave njemu na poklon’, ispričao je svedok naglašavajući da je nakon toga u stanici policije nastalo opšte grljenje i ljubljenje mudžahedina i policajaca.

Ovaj svedok dalje je naveo da je Mehmedović došao u stanicu na poziv dežurnog policajca, koji je putem motorole koristio šifru “Hum 101”.

“… Dežurni policajac radosno mu je saopštio da su braća iz Jablanice donela hediju (poklon) i da on traži muštuluk. Nedugo zatim došao je Šemso (Mehmedović) u društvu Emira Ahmetovića. Tada je Zeid uzeo vreću i istresao glave u hodnik. Glave su bile krvave, sa stravičnim izrazom lica. Na mestu na kom su odsečene videlo se da su nečim tupim odvaljene, a po temenu su se videle rupe, najverovatnije od udaraca tupim predmetom. Na jednoj glavi nije bilo ušiju i nosa, a na jednoj nije bilo oka”, naveo je svedok u svom iskazu.

Prema daljim navodima svedoka, Mehmedović je pljunuo u pravcu odsečenih glava i rekao da je šteta što su odsečene samo četiri: “Da ste, bogdo, odsekli i hiljadu drugih”, rekao je Mehmedović i, naredio policajcima Emiru Ahmetoviću, Smailu Smailbegoviću i Hakiji Hadžanu da pokupe odsečene glave i zakopaju ih ispod zgrade bolnice u Tešnju. Mehmedović je, potom, mudžahedina Zeida nagradio niklovanim revolverom, koji je doneo iz kancelarije.

“… Ovo je pronađeno kod jednog Srbina odavde. NJemu više sigurno nikada neće trebati, a evo tebi. Jeste da ćeš njime moći samo šest Vlaha ubiti”, rekao je Mehmedović, i dodao da će Zeida i lično pohvaliti glavnom emiru odreda kada dođe u Jablanicu.”

Galijašević kaže da je MUP Republike Srpske 2005. godine protiv Šemsudina Mehmedovića podneo izveštaj o počinjenom krivičnom delu ratnog zločina protiv čovečnosti i protiv civilnog stanovništva na području opštine Tešanj.

“Krivična prijava primljena je iste godine u Okružnom tužilaštvu u Doboju, gde su po ovoj prijavi obavljene određene istražne radnje ali, po nalogu Suda BiH slučaj je 2006. godine prebačen u Tužilaštvo BiH. Ne postoje nikakve povratne informacije o daljem toku istrage”, ističe Galijašević.

U prijavi MUP RS opisano je i ubistvo starca iz okoline Tešnja čiji je jedini greh bio taj što je – pekao rakiju.

“Mehmedović je specijalcima naredio da tuku starca, koji se prezivao Avrak. U jednom momentu starac je od udaraca pao niz stepenice. Kad je utvrđeno da je mrtav, Mehmedović je naredio da ga prebace u bolnicu, gde je ustanovljeno da je podlegao povredama od pada sa stepenica, pošto se navodno sam sapleo”, deo je izjave zaštićenog svedoka.

Galijašević navodi da su zbog istrage o zločinima mudžahedina i njihovim vezama sa strukturama SDA i vrhom ratnog Predsedništva BiH, iz SIPA suspendovani viši inspektori Mario Kapetanović i DŽenana Omerhodžić.

“NJihova jedina krivica je bila što su vodeći operaciju kodnog imena ‘Ozren’ utvrdili odgovornost, pa uhapsili Šemsudina Mehmedovića, zbog prvih ritualnih klanja u BiH, kod Tešnja, 21. septembra 1992. godine. Ta prva ritualna odsecanja glava četvorici nevinih Srba i zločini islamskih militanata počinjeni na području opštine Tešanj, odslikavaju u potpunosti, fanatičnu versku izopačenost i postupanje džihadista u ratu i za njih je osumnjičen, po komandnoj i ličnoj odgovornosti Šemsudin Mehmedović, kaže Galijašević i dodaje da su oba inspektora na jedvite jade na kraju vraćena na posao.

“Posle 18 meseci suspenzije, viši inspektor Mario Kapetanović se vratio u agenciju SIPA, dok je DŽenana Omerhodžić, posle tri godine, po presudi Ustavnog suda BiH, vraćena na dužnost Višeg inspektora u agenciji SIPA.”

Lavrov i Dodik poručili su da je vreme da se ukinu institucija Visokog predstavnika u BiH, opširnije OVDE.

Izvor: Fakti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA