Najnovije

AMERIČKA OFANZIVA NA EUFRAT: Zauzeli strateški bitno mesto, stvorili su ogromne probleme Damasku!

Američke snage su 5. marta upale u prelaz na reci Eufrat na jugu Deir Ez Zora, prnosi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Američka vojska. (Foto: army.mil)

Prelaz, koji se nalazi u blizini grada Al Havadžiz, povezuje zapadnu obalu reke Eufrat koju drži vlada sa istočnom obalom, koju kontrolišu Sirijske demokratske snage (SDF).

Nadzorna grupa sa sedištem u Londonu rekla je da je patrola koalicije predvođene SAD-om preuzela prelaz nakon što je prisilila lokalne radnike i civile da napuste to područje.

Prelaz je već neko vreme zatvoren. Ranije je prelaz korišćen za premeštanje ljudi i robe između vlade i područja koja je držao SDF. Prelazi na reci Eufrat obično se koriste i za krijumčarenje nafte.

Američke snage održavaju veliko prisustvo u delu Deir Ez Zora pod kontrolom SDF-a, uglavnom na naftnim poljima Al Omar. Ranije ove godine izgrađena je nova uzletna staza u regionu.

Američko preuzimanje prelaza Al Havadžiz verovatno bi trebalo da zaustavi isporuku robe i nafte u područja koja kontroliše Damask. Vašington, koji kontroliše većinu prirodnih resursa na severoistoku Sirije, vodi ekonomski rat protiv Damaska od izbijanja krize 2011. godine.

Brisel i Vašington imaju nove planove za Balkan! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA