Najnovije

MADURO PROGOVORIO NA RUSKOM POSLE VAKCINE: Posledica tretmana ruskim cepivom (VIDEO)

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro vakcinisan je protiv korona virusa ruskom vakcinom Sputnjik V, objavio je na Tviteru. Zajedno sa suprugom Silijom Flores dobio je prvu dozu leka.

Nikolas Maduro (Foto: Jutju7b)

Većina medicinskog osoblja Venecuele vakcinisana je sa Sputnjikom V, rekao je Maduro.

Kampanja vakcinacije uz upotrebu ruskog leka započela je u zemlji 19. februara, prvu vakcinu primio je lekar iz države Miranda.

Maduro je to nazvao „sjajnim trenutkom koji ispunjava sve Venecuelance velikom radošću i nadom i zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na isporuci vakcine. Posle vakcinacije je rekao: '’Spasibo!'’, odnosno zahvalio se na ruskom jeziku, što su mnogi korisnici društvenih mreža šaljivo komentarisali kako je on progovorio na ruskom posle ruske vakcine.

Ispitivanja „Sputnjika V“ u Venecueli počela su u oktobru. Uključili su sina Madura Guera i njegovu stariju sestru Mariju Terezu. Venecuelanski lider ocenio je njihove privremene rezultate kao „vrlo dobre“. Prema imunologu Aleksisu Ipolitu Garsii Pineri, niko od dobrovoljaca koji su uzeli jednu ili dve doze leka nije imao ozbiljne neželjene efekte, a vakcina je bila efikasna 91%.

Sredinom januara Ruski fond za direktna ulaganja objavio je da je venecuelansko Ministarstvo zdravlja registrovalo Sputnjik V. Karakas se dogovorio sa Moskvom da zemlji isporuči 10 miliona doza. Prema Maduru, lekari će prvi dobiti vakcinu, a zatim nastavnici i predstavnici pokreta '’Mi smo Venecuela'’.

Maduro je obećao da će vakcina biti besplatna za celokupno stanovništvo zemlje. U prvih 90 dana godine, rekao je, vlasti planiraju da vakcinišu 10 miliona ljudi.

Do 5. marta u zemlji je registrovano 141.356 slučajeva koronavirusa, od kojih se 133 hiljade ljudi oporavilo.

Argentinski predsednik Alberto Fernandez i potpredsednik i bivši šef države Kristina Fernandez de Kirhner takođe su primili Sputnjik V. Predsednik Bolivije Luis Arse takođe je odlučio da se vakciniše ruskom vakcinom.

Ko '’seje'’ koronu u Srbiji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA