Najnovije

STVARA SE NOVI VOJNO-POLITIČKI SAVEZ: Rusija preuzima vođstvo

Rastući intenzitet i širok geografski obuhvat vežbi oružanih snaga Rusije svedoče o pripremi Moskve za stvaranje novog vojno-političkog bloka pod njenim vođstvom, piše američki list The Trumpet.

Ruski vojnik (Foto: RIA Novosti)

Autor članka Rufaro Manjepa navodi da je period slabljenja Ruske Federacije, koji je sledio nakon raspada SSSR-a, prošlost. Podseća da će ove godine oružane snage Rusije izvesti devet vežbi zajedno sa vojskama drugih država, a ogromna većina ovih operacija odvijaće se u Aziji.

„Izgleda da će 2021. godina biti godina u kojoj će Rusija dodatno učvrstiti svoju ulogu šefa novonastale azijske vojne alijanse“, rekao je analitičar.

Prema Manjepu, Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) već je postala vodeća vojna sila na postsovjetskom prostoru; tokom zajedničkih manevara države članice ODKB-a pripremaju se za stvarna neprijateljstva sa neprijateljem uporedive snage.

Rusija uspeva da privuče tako različite države kao što su Iran, Indija, Pakistan i Kina za vojno-tehničku saradnju, primećuje američki stručnjak. Ovo može poslužiti kao obrisi budućeg saveza neverovatne veličine i snage, rezimira autor članka.

Kako je Pentagon greškom otkrio karakteristike novog bombardera, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA