Najnovije

TAKTIKA IZ NAGORNO-KARABAHA SE MOŽE PONOVITI: NATO će preko OEBS-a dovući trupe u Donbas

Oružane snage Ukrajine mogu početi da probijaju liniju kontakta na teritoriji Donbasa prema šemi nedavnih akcija u Nagorno-Karabahu, smatra vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Ukrajinska vojska (Foto: Jutjub)

Jedan od mogućih scenarija za razvoj događaja sličan je akcijama koje su se odvijale u Nagorno-Karabahu, rekao je Leonkov u emisiji TV-kanala Rusija-1. Ova opcija je vrlo opasna sa verovatnoćom brzog izbijanja.

„Na kraju, Azerbejdžan je takođe tamo rasporedio trupe i svi su to gledali. A uzbunili su se tek kad su granate poletele, i to mnogo granata! Gde su bili tenkovi u Nagorno-Karabahu? U svojim bazama. Videli smo ove snimke dok su jurišali na liniju fronta da zaustave neprijateljsku ofanzivu“, rekao je Leonkov.

Drugi scenario uključuje napredovanje do granice, kao i poziv i iskrcavanje NATO trupa pod maskom mirovnih snaga. Takođe je moguće organizovati provokaciju na liniji kontakta ili vatre na misiju OEBS-a koja je stigla da pripremi izveštaj. Ako se to dogodi, tada će zemlje NATO-a dobiti formalno odobrenje za uvođenje svoje vojske.

"Šta ćemo onda da radimo? Šta ćemo ako se u Kijevu pojavi vojna baza i bude smeštena prva američka oklopna divizija? Tada će se pitanje rešiti na drugačiji način, pa Ruska Federacija ne treba da sluša šta će joj reći Poljska, Mađarska ili neko drugi“, dodao je stručnjak.

Rusija treba da sasluša ljude koji traže da se „spasi Donbas“, što znači da je neophodno hitno delovati ako Kijev pređe granicu, rezimirao je Leonkov.

Ranije je predsednik DNR Denis Pušilin najavio pripremu oružanih snaga Ukrajine za ofanzivu na Donbas.

Da li će Rusija zvanično ući u sukob u Donbasu, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA