Najnovije

ODSEČENE GLAVE I OSAKAĆENA TELA U REŽIJI PREDSEDNIKA: Šta je sve Vučić prekršio na konferenciji u subotu

Osim što su minule subote preskočene sve granice dobrog ukusa - objavljivanjem fotografija odsečenih glava i osakaćenih tela u režiji predsednika Vučića i ministra Vulina - prekršeno je i nekoliko odredaba REM ali i krivičnog postupka.

Aleksandar Vučić. (Foto: Jutjub)

Podsećamo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prikazali su u subotu uveče na konferenciji za novinare, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, fotografiju ubijenog navijača Partizana na kojem se vidi da mu je odsečena glava.

Na pomenutoj konferenciji prikazane su i fotografije na kojima se moglo videti, pored zaplenjenog oružja, tela žrtava koje su ubijene na monstruozan način. Jedna žrtva imala je tetovažu koja ukazuje da je reč o navijaču Crvene zvezde, dok se za drugu, kako su naveli Vučić i Vulin naveli, veruje da je bila navijač Partizana.

Na konferenciji za medije nisu prikazani video-snimci ubistava, kao ni detalji ili inicijali koji bi mogli da otkriju identitet žrtava. Makar to je ispoštovano.

Nikada ranije tako brutalne scene nisu emitovane na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, a kamoli na apsolutno svakoj kao što je to sada bio slučaj. Koje su procedure i pravilnici time prekršeni?

Tajnost istražnog postupka

Nije normalno objavljivati saznanja, odnosno dokaze iz istrage protiv organizovane kriminalne grupe  – makar pre podizanja optužnice. Na ovaj način ne samo što se alarmira odbrana osumnjičenih da bi ovi dokazi mogli predstavljati osovinu optužnice protiv njih, nego se i potencijalno ugrožava njihovo izvođenje pred sudom. Očekivano je, zato, da će odbrana tražiti da se dokazi objavljeni na konferenciji predsednika odbace, jer su kompromitovani javnim emitovanjem.

Predsedniku nije prvi put da je uradio nešto slično. Nema sumnje da je izazvao štetu po istragu protiv pokojnog Dragoslava Kosmajca time što je, praktično na isti način, na konferenciji za novinare najavio njegovo hapšenje. Kosmajac je pred smrt tražio i visoku nadoknadu za nelegalno pritvaranje.

Kršenje presumpcije nevinosti

REM, Republička agencija za elektronske medije, u svom statutu ima Opšte obavezujuće uputstvo za ponašanje emitera. U stavu 1 člana 5 tog dokumenta navodi se da se mora poštovati pretpostavka nevinosti okruivljenog/osumnjičenog u određenom sudskom postupku.

Tu se navodi da emiter ne može da označi kao krivca osobu protiv koje je u toku krivični postupak. Interesantno je da pravilnik ide i u još detaljnije propisivanje, pa kaže ovako: “Emiter je dužan da poštuje pretpostavlku nevinosti, bez obzira na to da li tu pretpostavku poštuje državni organ”. Dakle, ovde je došlo do nesumnjivog kršenja pravila emitovanja programa, jer je čitava konferencija bila koncipirana tako da se Belivukova grupa označi kao krivac za ubistva čiji su prizori prikazivani.

Što znači da su predsednik, premijerka i ministarnaveli televizije na kršenje kodeksa.

Nasilje kojem nema mesta

Emitovanje unakaženih tela žrtava takođe nije dozvoljeno. I to se vrlo jasno navodi u pravilniku REM.

“Emiteri imaju obavezu da izbegavaju prikazivanje brutalnih, nasilnih i uznemirujućih scena ukoliko to nije u javnom interesu, pri čemu tada emitovanje mora biti jasno obrazloženo. Žrtve nasilja i katastrofa imaju pravo na posebnu zaštitu nasilju i katastrofama i prikazivanje žrtava i unesrećenih ne sme manipulisati ljudskom patnjom i učiniti da žrtve, nastradali i njihove porodice ponovo budu izloženi patnji. Ova obaveza se ne odnosi na umetničke, dokumentarne, naučne, igrane i slične programe sa ovakvim sadržajima, ali oni moraju biti posebno označeni i najavljeni”.

S obzirom da ovde nije bio u pitanju umetnički ni igrani program, greška je napravljena bez sumnje. Osim ako predsednik ne zagovara tezu da je emitovanje fotografija bilo u interesu javnosti. A nije – u interesu javnosti je da se zločinci pohapse, da im se sudi, i da se otkrije ko im je dozvolio da nesmetano ubijaju po Srbiji.

Medojević podsetio na snimak krijumčarenja droge i cigareta u Crnoj Gori! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA