Najnovije

Srbija se zaključava na 3 nedelje? Krizni štab ima 3 opcije...

Za utorak je zakazana nova sednica Kriznog štaba na kojoj će, prema najavama članova štaba, Medicinski deo tog tela tražiti najstrože mere.

Krizni štab (Foto: Vlada Srbije)

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio da je neophodno tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum, a izrazio je i svoje neslaganje i nezadovoljstvo nakon sednice u petak na kojoj se odlučivalo o novim merama.

“Mi smo nezadovoljni merama donetim na sednici Kriznog štaba jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte”, rekao je on, ali usput i naveo da Medicinski deo Kriznog štaba nikada nije predlagao policijski čas.

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš takođe se zalaže za strogo zaključavanje ili će sve “pasti u vodu”.

“Apsolutno jedan jedini način da se prekine začarani krug i smanji rast broja novozaraženih je strogi “lokdaun”. Mora se sve zaključati na dve-tri nedelje, uz nastavak vakcinacije istim tempom, inače sve što smo do sada uradili pada u vodu. Dosta ljudi nam je u intenzivnoj nezi, na respiratorima i dosta ih umire posle prve doze vakcine jer uopšte ne poštuju mere. A neće da čuju da se imunitet ne stvara čim prime vakcinu, već mnogo kasnije”, istakao je on.

Sa njima je saglasan i epidemiolog Predrag Kon koji je posle odluke o merama za vikend rekao da će to “imati nekog efekta, ali da neće biti dovoljno”.

Uzevši sve u obzir, gotovo je izvesno da vanrednog stanja i policijskog časa neće biti, ali ipak je na stolu neka vrsta “lokdauna” o kojem se nedeljama unazad govori.

Prva opcija je zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe na sedam do deset dana, ali bez policijskog časa i uvođenja vandrednog stanja.

Druga opcija je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i radnji za vikend do 14 sati, osim prehrambenih prodavnica i apoteka, kao što je to bio slučaj prošlog vikenda.

Za kraj ostaje i treća solucija koja bi podrazumevala zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe, ali samo tokom predstojećeg vikenda, eventualno skraćenje ranog vremena preko nedelje.

U sva tri slučaja trebalo bi da prodavnice i apoteke ostaju otvorene do 21 sat, a dežurne apoteke 24 sata kao i do sada.

Ukrajinska vojska granatirala Donjeck. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Pink

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA