Najnovije

DIKTATURA I KONTROLA! I Kina uvodi digitalni kovid pasoš?

Kina je uvela digitalni sertifikat o vakcinaciji protv KOVID-19 za svoje građane koji planiraju prekogranična putovanja, pridružujući se tako drugim zemljama koje izdaju slične dokumente u pokušaju da ponovo otvore svoje ekonomije, prenosi Rojters.

Carinici pitaju i beleže podatke o ulaznim putnicima na međunarodnom aerodromu Kapital u Pekingu, 18. marta 2020. godine. Foto: Xinhua/Chen Zhonghao

Odeljenje za konzularne poslove pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine objavilo na svojoj veb stranici da će se u ovom sertifikatu naći detalji informacija o nosiocu vakcinacije protiv KOVID-19 i njegov rezultat testa na koronavirus.

Ministar inostranih poslova Vang Ji rekao je u nedelju da je cilj sertifikata postizanje međusobne provere podataka koji će doprineti bezbednoj interakciji ljudi, a nije još poznato sa kojim zemljama je Kina razgovarala o mogućem priznavanju njenog KOVID-19 sertifikata, prenosi Rojters.

Kina nije još najavila bilo kakvo ublažavanje mere karantina za ljude koji dolaze u zemlju i koji su vakcinisani protiv KOVID-19, a Kineska nacionalna zdravstvena komisija je saopštila u februaru da postojeći karantinski zahtevi treba da ostanu na snazi za ljude koji stižu u Kinu, jer i vakcinisani ljudi i dalje mogu biti zaraženi virusom.

Kako se vakcinacija globalno širi, više zemalja i uključujući Bahrein, več su uveli sertifikate za identifikovanje vakcinisanih ljudi, a Evropska unija je pristala da razvija pasoše za vakcine pod pritiskom južnih članica koje zavise od turizma, navodi agencija.

Kina i Rusija razvijaju lasersko oružje! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA