Najnovije

REPUBLIKA SRPSKA ODBRANJENA! Propao pokušaj otimanja nadležnosti (VIDEO)

Nakon niza odluka Ustavnog suda BiH na štetu Republike Srpske, pomalo iznenađujuće, ova institucija je u predmetu stvarnih prava presudila u korist Srpske. Odbacila je apelaciju sedam bošnjačkih delegata Veća naroda Republike Srpske kojom su tražili ocenu Zakona o stvarnim pravima.

Republika Srpska (Foto: Vlada Republike Srpske)

Ustavni sud BiH utvrdio je da Republika Srpska ima nadležnost nad nekretnimama koje ne potpadaju pod opšte dobro i tako osporila tvrdnju Bošnjaka da to pravo pripada zajedničkim organima BiH.

Ova odluka Ustavnog suda BiH je izrazito značajna, jer je sprečila još jednu nameru otimanja nadležnosti Republici Srpskoj, kaže profesor međunarodnog prava Matej Savić. Priznaje da je pomalo zatečen nakon niza prethodnih odluka Ustavnog suda BiH.

- Ovo je značajna stvar zato što nadležnost za regulisanje ovih pitanja nije data organima BiH, što po članu tri Ustava znači da je to nadležnost Srpske. Odluka jeste iznenađujuća budući da su, na osnovu dosadašnje prakse, dosta toga presuđivali na štetu Republike Srpske, naročito kada je reč o imovinskim odnosima - rekao je Savić.

To što je sudski potvrđeno da Srpska ima pravo da reguliše imovinsko-pravne odnose nad nekretninama koje ne potpadaju pod opšte dobro, jedinom pravno mogućom odlukom smatra savetnik srpskog člana Predsedništva Milan Tegeltija. Kaže da ni politički potpuno pristrasna institucija, poput Ustavnog suda BiH nije mogla zanemariti nedvosmislene ustavne odredbe koje određuju nadležnosti entiteta u odnosu na BiH.

- Odluka je važna, jer još jednom potvrđuje nadležnosti Republike Srpske u pogledu regulisanja stvarnih prava u Republici Srpskoj. Nažalost, radilo se o još jednom pokušaju političkog Sarajeva da, sledeći politički trend zloupotrebe Ustavnog suda, putem Ustavnog suda BiH ponovo otme Republici Srpskoj nadležnosti koja ona nedvosmisleno ima po Ustavu BiH, a koji je sastavni deo Dejtonskog sporazuma - rekao je Tegeltija.

Odluka Suda BiH da nadležnost nad stvarnim pravima ima Republika Srpska, obradovala je poslanika i člana skupštinske Komisije za ustavna pitanja Pericu Bundala. Nada se, kaže, da je došao kraj praksi ovog suda koji je, po pravilu, donosio za Srpsku štetne odluke.

- To uliva nadu i budi blagi optimizam da će Ustavni sud i dalje više raditi po Ustavu i manje po druguim kriterijumima. Međutim, smatram da i dalje treba snažno insistirati na domošenju zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i odlasku stranih sudija - dodao je Bundalo.

Ovom odlukom Ustavni sud BiH je odbacio tvrdnju bošnjačkih delegata da je državna imovina u isključivoj nadležnosti BiH. Ovoga puta sudije su odbacile i taj argument i pozivanje na srodne zakone koje su nametali visoki predstavnici.

Kako Blinken želi da promeni Dejtonski sporazum, pročitajte OVDE.

Izvor: RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA