Najnovije

DRAMATIČNO STANJE U UKRAJINI! Moskva upozorila Vašington: Vatra samo što nije upaljena

Stanje na istoku Ukrajine, u regiji Donbas, na liniji razgraničenja između ukrajinske vojske i ruskih snaga neprestano se pogoršava.

Donbas (Foto: RIA)

Piše: Zoran Meter

Kijev dovlači nove snage, a one separatističke se ukopavaju u iščekivanju velike prolećne ofanzive, a svakodnevno se razmnenjuje vatra i vrši granatiranje s obe strane u kojima strada i civilno stanovništvo.

Nedavno je u selu Aleksandrovskije na pobunjenoj strani Donbasa poginuo petogodišnji dečak u napadu ukrajinskog drona, što je tema koja se poslednjih dana često prikazuje u ruskim medijima, pri čemu se kritikuje, kako navode, „neosetljivost Zapada“ na žrtve tamošnjeg stanovništva.

U tim i takvim okolnostima nije niti potrebno napominjati kako su zamrli svi kontakti u okviru tzv. minskih sporazuma tj. trostrane komisije za rešavanje problema između Kijeva i pobunjeničke strane.

Nedavno su o stanju u Ukrajini održani razgovori tzv. Normandijske četvorke (minus Ukrajina): između ruskog i francuskog predsednika Vladimira Putina i Emanuela Makrona, te nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ne tako davno Putin je javno kazao kako bi napad na Donbas mogao predstavljati prestanak postojanja Ukrajine kao države kakvu danas poznajemo, a usledio je i ubrzani razmeštaj velikih ruskih vojnih snaga u blizini granice s Ukrajinom, za šta ruski zvaničnici navode da je usmereno na osiguranje sigurnosti Ruske Federacije u slučaju nepredviđenih scenarija na tlu Ukrajine.

5. aprila  portparol američkog Stejt Departmenta Ned Prajs izjavio je kako su Amerikanci razgovarali „o zabrinutosti zbog porasta napetosti i kršenja primirja sa saveznicima u NATO-u i obratili se Rusiji za objašnjenje”, vezano uz gomilanje njenih vojnih snaga na granici s Ukrajinom.

Zatim je stiglo novo saopštenje iz Stejt Departmenta. “Otvoreni smo za komunikaciju s Moskvom. Pozivamo Rusiju da se suzdrži od eskaliranja problema”, rekao je portparol Stejt Departmenta.

U međuvremenu Amerikanci su počeli isporučivati nove količine oružja Ukrajini. Dva američka aviona i brodovi isporučili su u poslednjih 10 dana najmanje tri velika vojna tereta toj zemlji.

Dana 25. marta brod za Okean Glori stigao je u Odesu iz američkog Čarlstona, koji je unajmilo Pentagonovo odeljenje za dostavu tereta. Prema Odeskom mediju “Dumskaja”, u Ukrajinu je isporučeno oko 350 tona tereta, uključujući 35 terenaca Hamvi.

Nakon toga, 2. aprila, vojno-transportni avion američkog ratnog vazduhoplovstva C-17A Globemaster III  doleteo je u Kijev iz njemačke baze Ramštajn. 4. aprila u Lavov je sleteo još jedan C-17A Globemaster III ali već na letu iz Sjedinjenih Država. Rute aviona objavio je bloger Mani Gomez.

Oružje se navodno isporučuje u sklopu ukrajinske vojne vežbe „Kozak Bulava“ koja će simulirati odbranu te zemlje od agresije uslovne zemlje, nakon koje bi sledio snažan ukrajinski protivnapad. U vežbi će učestvovati više od hiljadu vojnika iz 5 zemalja NATO saveza. „Operativno-strateška pozadina vežbi uzima u obzir moguću prirodu razvoja vojno-političke situacije oko Ukrajine.

Prema scenariju vežbi, štab i trupe multinacionalne brigade sudeluju u odbijanju ofanzive velikih razmera od strane oružanih snaga države uslovnog agresora”, objavio je Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga na Fejsbuku. Pojasnili su da će razraditi akcije u obrani s daljnjim prelazom u ofanzivu kako bi se obnovila državna granica i teritorijalni integritet države.

Ova se vežba može promatrati i kao deo planirane velike vežbe NATO saveza Defender Europe-2021 koja se treba održati u maju i junu i za koju je izvesni ukrajinski vojni analitičar prošle nedelje na ukrajinskoj televiziji otvoreno izjavio kako se radi o pripremi za rat protiv Rusije. U maju američka vojska planira šest vežbi u Evropi. Zajednička komanda američkih snaga u Evropi i Africi najavila je da će 28 hiljada vojnika iz 26 zemalja učestvovati u tim vežbama.

Zapravo, Ukrajina se iz zemlje, čije će vojne snage učestvuju u spomenutoj NATO vežbi pretvara u poligon u kojoj će se te vežbe delom i odvijati.

Sve ovo zajedno podiže lestvicu ionako visoke napetosti kako u rusko-ukrajinskim odnosima, tako i u onim između Rusije i SAD-a odnosno Zapada u celini.

O tome svedoči i vest prema kojoj je Moskva upozorila Vašington na posledice, kako kaže, provokativnog ponašanja Kijeva na istoku Ukrajine. To je u utorak, 6. aprila, izjavio ruski zamenik ministra spoljnjih poslova Sergej Rjabkov.

“Imali smo kontakte s američkom administracijom o stanju u Donbasu. Iscrpno smo objasnili američkoj strani što se događa ”, izjavio je.

I za sam kraj:

Podsećam kako je američki predsednik Bajden u petak, u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim izjavio kako su SAD uz Ukrajinu i da će joj pružiti svu pomoć u slučaju ruske agresije.

Ovde bih dodao kako je jedna stvar sigurna: niti jedan jedini službeni američki vojnik neće učestvovati u eventualnom ratu između dveju susednih zemalja na strani Ukrajine i to bi Kijev morao imati na umu.

Takođe, kako bih smirio javnost, želim naglasiti da nikakvog američko-ruskog rata biti neće, ne samo po pitanju Ukrajine, a vrlo su mali izgledi i za nekakav rusko-ukrajinski rat.

Onaj između ukrajinske vojske i snaga DNR i LNR svakako je moguć, što najavljuje i politički vrh  DNR i LNR, iza kojih će stajati svesrdna i sveobuhvatna ruska pomoć. Drugim rečima, u najcrnjem scenariju Rusija će protiv Ukrajine voditi svoj Proksi-rat u kojem proruske snage najavljuju i izbijanje na reku Dnjepar duž cele njene istočne obale ako ukrajinska vojska napadne regije pod njihovim nadzorom.

U tom će kontekstu biti vrlo zanimljivo pogledati Putinovo obraćanje ruskoj Federalnoj skupštini 21. aprila, „oči u oči“, na još neutvrđenom mestu. Na sličan način kada je učinio i 2018. g. pred zastupnicima Gornjeg doma ruskog parlamenta i brojnim zvaničnicima iz ruskog društvenog, verskog i javnog života, i kada je izveo demonstraciju tj. simulacijski prikaz najsavremenijeg ruskog oružja proizvedenog na novim fizikalnim načelima.

Što će Putin reći za dve nedelje ne znam, ali znam da visoki ruski državni zvaničnici obraćaju pažnju upravo na ovaj govor. Tako, predsednica parlamenta (Duma) Valentina Matvijenko kaže da će Putin formulirati novi koordinatni sastav u “novom vremenu“.

NJegovo obraćanje nazvala je „najvažnijim političkim i javnim događajem, posebno u trenutno teškoj svetskoj situaciji“. Matvijenko je izjavila da će Putinov dokument odrediti glavne zadatke, istaknuti naglaske i dati direktna upustva.

Više od toga ne znamo.

Ruski lovac primorao NATO pilota da napravi zaokret i pobegne, granica sačuvana. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: geopolitika.news

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA