Najnovije

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PODNELI IZVEŠTAJ: Rusija neće rat, ali i dalje glavni rival, nekoliko stvari ih posebno uzrujava

Moskva će tražiti mogućnosti za „pragmatičnu saradnju“ sa Vašingtonom pod njenim uslovima i nije zainteresovana za direktan oružani sukob sa SAD, navodi se u godišnjem izveštaju američke obaveštajne zajednice, posvećenom proceni globalnih pretnji.

Ilustracija (Foto: kremlin.ru/ Pravda)

„Očekujemo da će Moskva tražiti mogućnosti za pragmatičnu saradnju sa Vašingtonom pod njenim uslovima i mi smatramo da Rusija ne želi direktan sukob sa snagama SAD“, navodi se u izveštaju.

Takođe se dodaje da Rusija stvara „veliki, raznovrstan i savremeni“ arsenal sa mogućnošću lansiranja nuklearnog oružja.

„Rusija gradi veliki, raznovrstan i moderan arsenal nestrateškog oružja, koje je u stanju da lansira i nuklearne i konvencionalne bojeve glave, jer Moskva smatra da takvi sistemi pružaju mogućnost za obuzdavanje protivnika, kontrolisanje eskalacije potencijalnih neprijateljskih akcija i suprotstavljanje vojsci SAD i saveznika kod njenih granica“, precizirano je u dokumentu.

Obaveštajci tvrde da će „Moskva ove godine nastaviti da primenjuje različite taktike kako bi potkopala uticaj SAD, razvila nove međunarodne norme i partnerstva, podelila zapadne zemlje i oslabila zapadne alijanse, i demonstrirala sposobnost Rusije da oblikuje globalne događaje kao glavni igrač u novom multipolarnom svetskom poretku“.

Takođe se zaključuje da Rusija ostaje najveća pretnja SAD u sajber-prostoru.

„Smatramo da će Rusija ostati vodeća sajber-pretnja dok poboljšava i koristi svoj potencijal u oblasti špijunaže i uticaja. Rusija nastavlja da cilja kritičku infrastrukturu, uključujući podvodne kablove i kontrolne sisteme industrije u SAD i u zemljama koje su partneri i saveznici SAD. Kompromitovanje takve infrastrukture poboljšava, a u nekim slučajevima može demonstrirati mogućnost Rusije da našteti infrastrukturi u slučaju krize“, navodi se u izveštaju.

Pored toga, američka obaveštajna zajednica smatra da će Rusija „u doglednoj budućnosti“ ostati najveći i najmoćniji protivnik Vašingtona u sferi oružja za masovno uništavanje, jer „proširuje i modernizuje svoj potencijal nuklearnog oružja i povećava potencijal strateškog i nestrateškog naoružanja“.

Rusija ostaje glavni suparnik SAD i u svemiru, dodaje se u izveštaju.

„Rusija će i dalje biti ključni suparnik u svemiru, posedujući široku mrežu izviđačkih, komunikacionih i navigacionih satelita“, smatra američka obaveštajna zajednica.

Prema njihovom mišljenju, Moskva se koncentriše na integrisanju mogućnosti u svemiru u svoje odbrambeno i ofanzivno naoružanje, a takođe raspoređuje protivsatelitsko oružje u cilju podrivanja mogućnosti SAD i njihovih saveznika u svemiru.

Šef srpske diplomatije raskrinkao šiptarske laži o ratu na Kosovu i Metohiji. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS