Najnovije

VAŠINGTON NAORUŽAVA BLISKOISTOČNOG SAVEZNIKA: Šalju 50 aviona F-35

Administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena odobrila je nastavak prodaje oružja Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrednosti većoj od 23 milijarde dolara. Obaveštenje o ovoj odluci poslato je američkom Kongresu, prenosi Rojters.

F-35 (Foto: Pixabay)

Ugovor sa UAE potpisao je bivši američki predsednik Donald Tramp tokom poslednjih sati na mestu šefa države. Ugovori o prodaji oružja postignuti su nakon što je Abu Dabi pristao da potpiše takozvani Avramski dogovor o normalizaciji odnosa sa Izraelom. Vašington je preuzeo ulogu posrednika u ovom diplomatskom radu.

Paket od 23,37 milijardi dolara uključuje 50 aviona F-35 Lighting II, oko 18 bespilotnih letelica MQ-9B i preciznu municiju vazduh-vazduh i vazduh-zemlja.

Jedan od prvih koraka nove američke administracije, na čijem je čelu DŽo Bajden, bila je obustava prodaje oružja državama Bliskog Istoka. Pored UAE, ovo je pogodilo i Saudijsku Arabiju, koja se nadala da će kupiti američke rakete. Preispitivanje takvih transakcija od strane nove administracije u SAD je uobičajena praksa. UAE i Saudijska Arabija su bili uslovljeni prekidom neprijateljstava prema Jemenu.

Kako se tenkovi i artiljerija nagomilavaju kod granice Krima, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA