Najnovije

AMERIČKI BRODOVI NE MOGU U CRNO MORE: Turska spustila rampu na Bosforu

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je u četvrtak da su SAD otkazale prolazak svojih ratnih brodova u Crno more.

Američki brodovi (Foto: US Navy)

„Juče su nam SAD usmeno potvrdile da su otkazale prolaz. Još nema pismenog obaveštenja”, rekao je Čavušoglu za NTV.

Dodao je da ako američki brodovi u četvrtak ne prođu kroz moreuz Dardanele i Bosfor, tada će, u skladu sa konvencijom iz Montroa, Sjedinjene Države ponovo moći da zatraže prolazak brodova tek nakon 15 dana.

Ranije su TV kanali NTV i CNN Turk, pozivajući se na diplomatske izvore, izvestili da su SAD obavestile turske vlasti o otkazivanju prolaska kroz Bosfor do Crnog mora za dva svoja ratna broda predviđena za 15. april.

CNN Turk je takođe primetio da drugih dana nije bilo zahteva za prolazak brodova.

U sredu, 14. aprila, pojavili su se izveštaji da je razarač američke mornarice Donald Kuk, a zatim i drugi razarač Ruzvelt napustio bazu Suda Bej na grčkom ostrvu Kritu u pravcu crnomorskih tesnaca.

SAD su prethodno obavestile turske vlasti o slanju dva ratna broda u Crno more. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova izvestilo je da bi brodovi trebali ući u Crno more 14. i 15. aprila i da tamo treba da budu do 5. maja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je nezadovoljstvo „vojnom aktivnošću SAD, uključujući krstarenje njihovim brodovima do Crnog mora“.

Pentagon je izjavio da je slanje brodova američke mornarice na Crno more redovna operacija, koja se obično koordinira sa Ankarom u skladu sa Montreuk konvencijom.

Šta za to vreme ruska vojska radi u Siriji, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA