Najnovije

DA LI STE ZNALI DA JE ŠOJGU PROGLAŠEN ZA HEROJA RUSIJE? Lično je objasnio svoje zvanje

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je zvanje heroja Rusije dobio za učešće u nekoliko vojnih operacija, piše Komsomoljskaja pravda.

Sergej Šojgu (Foto: RIA Novosti)

Prva operacija dogodila se 1992. godine u Južnoj Osetiji. „Zaustavljanje rata, stvaranje i uvođenje mirovnih snaga, pomirenje zaraćenih strana, dezminiranje. Pa, tamo je bilo puno takvih stvari“, rekao je Šojgu.

Dalje je pričao o sukobima u Abhaziji i Pridnjestrovlju. „Zapravo, tada je u vrlo kratkom periodu u Južnoj Osetiji, Abhaziji i Pridnjestrovlju prvi put u Sovjetskom Savezu stvoren algoritam za održavanje mira i zaustavljanje rata. Tada su ti ratovi zaustavljeni“, objasnio je šef Ministarstva odbrane Rusije.

Šojgu je dodao da je za dodelu titule heroja Rusije prvi put čuo pre Parade pobede: predsednik Boris Jeljcin prošao je pored njega rečima „Moramo dati heroja“. Kao rezultat, ministar je dobio ovu nagradu pet godina kasnije.

U septembru 2020. Šojgu je rekao da je sanjao o izgradnji grada u Sibiru. Inovativno naselje, rekao je, moglo bi se pojaviti u  Minusinskom basenu, gde se kopa velika količina minerala.

Sukob u Južnoj Osetiji zimi 1990-1991 pretvorio se u vruću fazu u pozadini unutrašnjih sukoba u Gruziji i želje osetinskog stanovništva za autonomijom. Nakon dolaska Eduarda Ševardnadzea na vlast 1992. godine, gruzijska vojska pojačala je akcije u Južnoj Osetiji, što je izazvalo sve veći protok izbeglica u rusku Severnu Osetiju. Rusija, umešana u rešavanje situacije, pokrenula je humanitarnu operaciju i politički primorala strane da zaključe mirovni sporazum (24. juna 1992.). U skladu sa sporazumima, na teritoriji Južne Osetije razmeštene su mešovite mirovne snage, sastavljene od tri bataljona: ruskog, osetinskog i gruzijskog.

Kakao Putin ignoriše Zelenskog, pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA