Najnovije

RUSIJA PREDALA AMERICI MOTORE ZA RAKETE: Isporučeno ukupno 122 komada

Rusija je predala Sjedinjenim Američkim Državama poslednju seriju raketnih motora RD-180 prema prethodno potpisanom ugovoru, izvestio je Roskosmos.

RD-180 (Foto: RIA Novosti)

Kao što je saopšteno na sajtu ruske državne korporacije, američki kupci su 14. aprila dobili šest motora od kompanije NPO Energomaš.

„Predstavnici kompanija Pratt&Whitney, United Launch Alliance (ULA), RD AMROSS potpisali su formulare za motore“, kaže se u saopštenju Roskosmosa.

Ukupno, u okviru više od dvadeset godina ugovora, NPO Energomaš je isporučio 122 komercijalna motora RD-180 Sjedinjenim Državama.

Motor se koristi u prvoj fazi američke rakete Atlas 5. Istovremeno, ULA je ranije rekla za RIA Novosti da nameravaju da zaustave operaciju ove rakete sredinom 2020-ih. Da bi ga zamenili, razvija se raketa Vulcan sa američkim motorima BE-4.

Pored RD-180, Rusija snabdeva SAD i motorima RD-181. NPO Energomaš je potpisao ugovor za njihov razvoj i proizvodnju sa Orbital ATK u decembru 2014. godine. Dizajnirani su za ugradnju na američke rakete-nosače Antares.

Kako je MiG-31 zaustavio američki avion, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA