Najnovije

SERGEJ LAVROV PROGOVORIO O KOSOVU: Šef ruske diplomatije poslao poruku Srbima!

Rusija je spremna i nastaviće da pomaže Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta, poručio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Moskvi, ističući da je osnova spoljnopolitičke saradnje dve zemlje privrženost principima međunarodnog prava i pricipima UN.

Sergej Lavrov. (Foto: mid.ru)

Lavrov je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je sa Selakovićem razgovarao o svim pravcima zajedničke saradnje i partnerstva, o bilateralnim odnosima, ali i i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

"Bez obzira ograničenja zbog epidemije kovida 19, naša strateška saradnja nastavlja dinačmično da se razvija u svim oblastima", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da je osnova spoljnopolitičke saradnje Srbije i Rusije privrženost principima međunarodnog prava i principima Ujedinjenih nacija, uključujući nemešanje u unutrašnje stvari suverenih država i mirno rešavanje sporova, dodajući da su se dogovorili da se nastavi koordinacija u međunarodnim organizacijama.

"Potvrdili smo spremnost da i dalje pomažemo srpskim prijateljima, da branimo legitimno pravo Beograda na Kosovo. Mi ćemo nastupati i dalje da se očuva prioritetna pažnja u SB UN o tom pitanju i poštovanju Rezolucije 1244 u punoj meri, a ona predviđa postizanje dogovora o statusu Kosova između Beograda i Prištine, i taj dogovor treba da bude odobren u Savetu bezbednosti", rekao je Lavrov.

Dodao je i da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Srbiji po pitanju neutralizovanja nelegalnih pokušaja Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, Interpolu, Unesku.

"Razmatrali smo situaciju na jugoistoku Evrope i govorili smo o podršci onih delatnosti i koraka koje vodi rukovodstvo Srbije u izgradnji dobrih i konstruktivnih odnose sa svim zemljama regiona. Ubeđeni smo da izbalansirana linija Beograda doprinosi miru i stabilnosti u ovom dosta komplikovanom delu evropskog kontinenta", rekao je Lavrov.

Dodao je da su pažnju posvetili zajedničkoj borbi protiv kovida 19 i vakcinisanju stanovništva, navodeći da Srbija zauzima jedno od prvih mesta u Evropi, zahvaljujući i korišćenju ruske vakcine.

Zajednički su konstatovali da je neophodno da se ta saradnja nastavi kako bi se očuvali životi i zdravlje ljudi, čemu će doprineti i pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Beogradu.

Lavrov je naveo i da veliku pažnju pridaju ekonomskoj saradnji i povećanju robne razmene, dodajući da su ključi smerovi saradnje u realizaciji velikih projekata u energetici.

U tom smislu, naveo je da se NIS uspešno razvija i nastupa kao lokomotvina srpske prirvede, jer je prošle godine 13 odsto budžetnih prihoda Srbije došlo zahvaljujući delatnosti te kompanije.

Naveo je da je obim investicija više od tri milijarde dolara.

Takođe, pomenuo je i rekonstrukciju železničke mreže, u kojoj ruski RŽD igra vodeću ulogu.

"U fokusu pažnje su i pitanja saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom je Srbija 2019. potpisala sporazum o stvarnaju zone slobodne trgovine. On će sada stupiti na snagu, završavamo neophdone procedure", rekao je Lavrov.

Dodao je da je bilo reči i o planu i modelima razvoja vojno-tehničke sradnje, te saradnji Srbije sa organizacijom ODKB.

Dogovor dvojice ministara je i da se nastave kontakti na nivou ministra i njihovih zamenika, a sve u skladu sa planom potpisanim decembra prošle godine u Beogradu, prilikom posete Lavrova Beogradu.

Kaspijska flotila ispred ukrajinske obale! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA