Najnovije

DOK IMA STRANIH TRUPA, BIĆE I RATA: Invazija na Avganistan zbog ekonomskih interesa, a ne ljudskih prava

Okupacija Avganistana od strane SAD i zapadnih saveznika izvedena je pod lažnom optužbom - u pozadini svega su američki ekonomski interesi, izjavio je za list "Fato kotijano" osnivač i direktor italijanske humanitarne organizacije "Emerdžensi" Đino Strada.

Avganistan (Foto: Pixabay)

"Povod za invaziju na Avganistan nije bilo to što su talibani pružili gostoprimstvo Osami Bin Ladenu, idejnom tvorcu napada 11. septembra 2001.

I pre toga, u vreme predsednika DŽordža Buša starijeg, SAD su pregovarale sa talibanima pokušavajući da uključe u dogovor o transportu nafte iz bivših južnih sovjetskih republika na Zapad. Ni položaj žena u Avganistanu nije bilo pravi razlog za invaziju, jer nikoga nije briga za avganistanske žene", kaže Strada.

On i njegova humanitarna organizacija su decenijama prisutni u Avganistanu gde su izgradili bolnice i pružaju medicinsku pomoć svima kojima je to potrebno.

Strada kaže da talibani ne čine jedinstven front i tvrdi da je upoznao neke njihove vođe koji su bili ekstremisti, ali i one koji su inteligentni i razumni, i spremni za saradnju.

"U našim bolnicama i ustanovama, uključujući i one u talibanskom uporištu Laškargat, nikada nismo imali problema sa zapošljavanjem ženskog osoblja", kaže Strada.

Po njegovoj oceni, nakon povlačenja međunarodnih snaga iz Avganistana postoji rizik od građanskog rata.

Ali sve dok ima stranih trupa u Avganistanu biće i rata "koji je prisilio na beg hiljade mladih ljudi koje Zapad sada odbacuje sramotnom laži da su ekonomski migranti, a oni su u svakom pogledu ratne izbeglice, koji su rođeni i živeli pod bombama", kaže Strada.

Kako leteći Kalašnjikov uništava džihadiste, pogledajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA