Najnovije

KORONA DIKTATURA U SRBIJI: Koje su kazne za one koji odbiju da se vakcinišu?

Nevladina organizacija “Vojvođanski klub” iz Novog Sada, zahtevala je juče od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da sprovede obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika ili da podnese ostavku na tu funkciju. Ranije najave da će vakcinacija medicinskih radnika u Srbiji biti obavezna, kao i odluka Evropskog suda da je obavezna imunizacija legitimna, izazvale su polemike, pa čak i otpor prema vakcinaciji. O tome šta zapravo znači obavezna vakcinacija i da li ona ugrožava ljudska prava i slobode, u emisiji “Probudi se” govorila je profesorka Pravnog fakulteta u Beogradu, Violeta Beširević.

Vakcina. (Foto: pixabay. com)

Beširević podseća da je oduvek postojao otpor prema vakcinaciji, napominjući da obavezna vakcinacija nije prinudna i prisilna.

“Prisilna vakcinacija je ozbiljno krivično delo. Obavezna ne podrazumeva da će one koji nisu prihvatili da se vakcinišu juriti zdravstveni radnici, niti znači da će lica koja ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih opravdanih razloga, morati to da učine. Obavezna vakcinacija se sprovodi u onom trenutku kad nadležni organi procene da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno njeno uvođenje, jer se to ne može dostići na bazi dobrovoljnog vakcinisanja. To znači da će onaj ko odbije da se vakciniše platiti prekršajnu kaznu zbog nepoštovanja propisane obaveze”, objašnjava ona. 

Beširević je u nastavku navela i druge sankcije koje može da snosi osoba koja odbije da se vakciniše.

“To znači da će mu sloboda kretanja biti ograničena na neki način i biti uslovljena. Pristup javnim mestima, događajima i zatvorenim prostorima bi bio uslovljen njegovom obavezom da dokaže da nije zaražen koronavirusom”, ističe profesorka Beširević, napominjući da je veoma prost razlog zbog čega bi se to radilo.

“Zbog čega? Zato što je reč o zaraznoj bolesti. Imam utisak da još uvek nismo shvatili, iako smo već godinu dana u pandemiji, da zbog koronavirusa ja mogu da ugrozim vas i da vi možete da ugrozite mene. Dakle, nije u pitanju hronična bolest”, podvlači gošća televizije Nova S.

Stigli Migovi iz Belorusije u Srbiju! Više o tome OVDE.

Izvor: nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA