Najnovije

PEKING POSLAO UPOZORENJE SAD: Miran povratak Tajvana matici, a može i drugačije!

Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine, saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ističući da su i Tajvan i ostrva Dijaoju kineska teritorija.

Kineska vojska. (Foto: eng.chinamil.com.cn)

Ministarstvo je povodom izjave o Kini, koju su subotu, nakon sastanka u Beloj kući objavili američki predsednik DŽo Bajden i japanski premijer Jošihide Suga, poručilo da "Peking ima nesporni suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru i njihovim susednim vodama".

''Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno krši osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose. Kina je vrlo nezadovoljna, čvrsto se protivi izjavi i diplomatskim kanalima jasno je izrazila svoj stav SAD i Japanu'', kaže se u saopštenju, prenosi Međunarodni kineski radio.

Dodaje se da potez "američko-japanskog saveza" samo pokazuje nameru da se našteti regionalnom miru i stabilnosti.

U saopštenju se SAD i Japan pozivaju da ozbiljno shvate zabrinutost Kine, pridržavaju se principa jedne Kine i odmah prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima.

U saopštenju se zaključuje da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Politika prema Kini bila je centralna tema sastanak Bajdena i Suge, a dvojica lidera su na konferenciji za novinare saopštila da su posebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i o "sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan".

Putin tražio odgovor od Bajdena u vezi atentata na Lukašenka! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA