Najnovije

STIŽU PUME, DRONOVI, FRANCUSKE RAKETE... Nove isporuke oružja i opreme za Vojsku Srbije

Vojska Srbije je danas 20-25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na ranije, a vojsku jačamo da bismo zaštitili Srbiju, građane i da delujemo preventivno, kao i da svima koji misle da mogu da izvrše agresiju na Srbiju poručimo da to nije moguće. Nastavlja se snaženje naše vojske. Stigla su dva nova rasklopljena mig-29, stižu još dva i uskoro još mnogo toga.

Vojska Srbije (Foto: vs.rs)

Ovom porukom, izrečenom u danu kada je Vojska Srbije, zajedno sa policijom, demonstrirala svoje potencijale na vežbi "Odgovor 2021", održanoj na dve lokacije, predsednik Aleksandar Vučić najavio je nove nabavke najsavremenijeg naoružanja i opreme i dalje jačanje odbrambenih potencijala naše zemlje.

Procena, pa odluka

Prema informacijama do kojih je Srpski telegraf došao u vrhu Vojske Srbije, neke nabavke su već dogovorene, a o nekima se razgovara. Ono što je sigurno, kako se saznaje, oružje i opremu kupićemo, bukvalno, sa svih strana sveta.

Kako kaže vojni analitičar Aleksandar Radić, kod nas je u nabavci oružja i opreme prisutan, pa i prioritetan, spoljnopolitički element.

- Ugovori će biti potpisani sa Francuzima, Amerikancima, Rusima, Kinezima, Turcima, Izraelcima... Srbija je vojno neutralna zemlja i nema nikakve smetnje da od svakog na svetu uzme ono što joj treba. Spisku tradicionalnih partnera od kojih smo kupovali, poput Amerikanaca i Rusa, u poslednje vreme smo dodali i druge. Posebno je intenzivirana saradnja sa Francuzima - objašnjava sagovornik iz Vojske Srbije.

- Mehanizam funkcioniše tako da se kroz širenje izvora nabavki proceni gde je težište, šta treba politički postići, a da to bude prihvatljivo za vojsku. Ono što je ovih dana aktuelno i što se upravo realizuje jeste dolazak aviona koji, pretpostavljamo, dovoze preostale tenkove i borbena vozila iz donacije Rusije, a radi se i modernizacija mig-29. To su ruski projekti. Iz Kine se očekuje dolazak sistema protivvazdušne odbrane FK3. Priča se i o bespilotnim letelicama. Sa Francuskom je neobično duboka saradnja, ona je u ovom trenutku, mogu da kažem, najaktuelnija jer su kupljena tri helikoptera superpuma za MUP. To su vrlo ozbiljne mašine i one treba da stignu iduće godine. Zatim, iz te zemlje vrlo široko se nabavlja oprema za modernizaciju naših sistema. Kupuju se raketni sistemi za protivvazdušnu odbranu MIKA, a predsednik Vučić je nagovestio da će biti kupljeni novi helikopteri iz Francuske za vojsku i za policiju, da će biti nabavljeni radari, tako da u broju nabavki ta zemlja trenutno prednjači - nabraja Radić.

Kako sumira sagovornik, naoružanje se nabavlja iz Amerike, evropskih zemalja, Rusije, Kine, a postoje najave da će se prostor za nabavke otvoriti i prema Izraelu i Turskoj.

Ide nam u prilog

Srđan Graovac, analitičar Centra za društvenu stabilnost, konstatuje da je to što nabavljamo oružje sa raznih strana odraz naše spoljne politike, koja je takva da ide u pravcu neutralnosti, što nama u ovom trenutku najviše i odgovara.

- Samim tim što se nismo svrstali ni u jedan savez, mi nemamo obavezu da kupujemo oružje od unapred određenih zemalja. U mogućnosti smo da biramo ono što nam je najisplativije i najefikasnije, što je velika prednost za nas. Bitno je da istaknem i to da je kupovina oružja političko pitanje, a ne samo vojno, i da se to koristi kao sredstvo produbljivanja političkih odnosa s nekim zemljama. Činjenica da Srbija oružje kupuje iz Turske, Francuske, Kine, Rusije, kao i iz drugih zemalja, govori samo u prilog tome da na taj način produbljujemo veze sa svim zemljama - zaključuje Graovac.

Šta nabavljamo od koga

Francuska: Helikopteri superpuma, drugi helikopteri za Vojsku i MUP, oprema za modernizaciju naših sistema, radari. Posebno je zanimljiv PVO sistem MIKA (MICA). To je laki mobilni raketni sistem kratkog dometa koji jedini u svetu ima sposobnost lansiranja raketa sa infracrvenim samonavođenjem. Sistem koristi modifikovane rakete vazduh-vazduh, koje su u naoružanju borbenih aviona miraž

Rusija: Avioni, helikopteri, oklopna vozila

Amerika: Oklopna vozila, razna oprema, radarski sistemi

Kina: PVO sistem srednjeg dometa FK3 (pandan ruskom "S-300" i američkom "Patriotu"), koji može delovati na šest ciljeva istovremeno, bespilotne letelice

Turska: Bespilotni ubojiti dronovi barjaktari. Proizvode se i prodaju u dve verzije, kao borbena i izviđačka letelica, sa naoružanjem i bez njega. U upotrebi od 2014. Nedavno pokazali pun efekat u sukobu Azerbejdžana i Jermenije

Izrael: Sofisticirana oprema za izviđanje i istraživanje koju koristi MOSAD

Irska: Komponente za oklopna vozila

Vučić: Svi oduševljeni kako dejstvuju "Plamen-S" i "Pancir"

Predsednik Aleksandar Vučić objavio je na svom Instagram nalogu snimak dejstva sistema lansera raketa "Plamen-S", koje je prikazano tokom vežbe "Odgovor 2021", održane na poligonima Orešac kod Vršca i Pasuljanske livade. Šef države je istakao da je ponosan na sve što je video i poručio da će se nastaviti ulaganja u srpsku armiju. Zato ćemo, istakao je, biti izloženi različitim vrstama pritisaka.

Vučić je, govoreći o ulaganjima u Vojsku Srbije, podsetio koliko je ona svesno uništavana tokom prethodne vlasti i upitao kome smeta jačanje srpske vojske danas.

- Sve to Srbija radi da bi mogla da bude sigurna, da zaštiti svoje građane - naveo je Vučić, govoreći i o tome da je nekada Hrvatska, od koje smo 1,7 puta veći, imala snažniju vojsku, ali da to više nije slučaj.

Vučić je primetio da su svi impresionirani nečim novim, kako sistem "Pancir" gađa, 5.000 metaka od 30 mm u minutu.

- To, bukvalno, ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije.

Direktor CNN-a priznao da ljude namerno plaše koronom! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA