Najnovije

SREĆNA SRPSKA 7529. GODINA! Stevančević: Vatikan nam je ukrao kalendar, a vizantolozi lažirali istoriju! (VIDEO)

Ove godine 2. aprila slavimo 7529. godinu po starom srpskom kalendaru.  Srpska Nova godina dolazi u podne, a ne u noći kao što su katolici počeli, rekao je inženjer Milan Stevančević, naš najbolji ekspert za srpski kalendar, gostujući u emisiji Akademija produkcije Helmkast.

Milan Stevančević. (Foto: Jutjub)

- Srpski kalendar je najstarji spomenik srpskog naroda. Zapisi po srpskom kalendaru su jedna opd najvećih nauka. Mi sada polako otkrivamo nešto što su Srbi znali pre mnogo hiljada godina – kazao je Stevančević. 

Kako je rekao, ove godine je nova godina 2. aprila, ali ona može odstupati dan ili dva od tog datuma. 

Na pitanje kog će datuma biti 7530. Nova godina, kazao je da to još ne znamo. 

- To će se znati na Mitrovdan. Jer Mitrovdan pokaže kad će da padne nova godina, ali to je uvek početkom aprila, ponekad krajem marta  – kazao je on.     

Stevančević je objasnio u emisiji da je samo brojanje godina kasnije izračunato, ali da se stari srpski kalendar odnosi na početak godine, i datume poput Đurđevdana, Mitrovdana, Preobraženja i druge i da su oni određeni prema aktivnosti Sunca. Takođe da je jedinstven i po tome što se godine pišu slovima, a ne brojevima, i to srpskom ćirilicom, i to po redosledu - godina, mesec, dan, što nema nijedan drugi kalendar na svetu.

- Najstariji sačuvan spomenik srpskog kalendara imamo u Bosni iz 631. godine gde je godina napisana srpskom ćirilicom, dakle mnogo pre Ćirila i Metodija – otkrio je Stevančević.

On je objasnio ulogu Svetog Save u zaživljavanju ovog kalendara u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je u njegovo vreme dobila autokefalnost, s tim što je po rečima Stevančevića, sveti Sava uveo rimske nazive meseci radi jedinstva sa hrišćanskom crkvom. 

- Na svim srpskim starijim crkvama godine osnivanja su ispisane srpskom ćirilicom. I taj kalendar je SPC koristila sve do 1881. godine, kada je na pritisak austrijskog cara Franje Josifa prihvatila pogrešan julijanski kalendar. Julijanski nije srpski kalendar, on pravi takve greške da će jednoga dana Božić i Uskrs padati u isti dan. Nama je Vatikan ukrao naš kalendar, a datume fiksirao. U srpskom kalendaru početak godine i datumi nisu fiksirani u dan, već se pomeraju u zavisnosti od aktivnosti sunca – objasnio je Stevančević.

On je kazao da je patrijarh Varnava i kasnije zapisivao po srpskom kalendaru, pa je tako zapisao i osnivačku povelju hrama Svetog Save.

- Sumnja se da je zbog toga otrovan – ukazao je Stevančević. 

On je optužio vizantologe da su falsifikovali istoriju, rekavši da su oni izmislili i nazive Vizantija i Konstantinopolj, koji nikada nisu postojali.

- Vizantija nikada nije postojala pod tim imenom, već je to bilo Istočno rimsko carstvo. Ali ni Konstantinopolj nikad nije postojao pod tim imenom. Konstantinopolj se zvao najpre Roma Segunda, što znači Drugi Rim, a potom se koristio naziv Novi Rim – istakao je Stevančević.

On je rekao da se prvi put osamdesetih susreo u Istambulu sa turskim stručnjakom za kalendare, dok je još smatrao da je postojao vizantijski kalendar. 

- Turski delegat mi je rekao da nikad nije čuo za vizantijski kalendar. Kasnije mi je pokazao i dokaze – kazao je Stevančević.
Kakve dokaze mu je pokazao, možete pogledati u emisiji, ali i šta je NJegoš u Gorskom vijencu zapisao o starom srpskom kalendaru.

Amerika pokreće reviziju politike prema Severnoj Koreji! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA