Najnovije

"UČINIĆEMO SVE ŠTO JE NEOPHODNO!" Putin zna šta mu je činiti ukoliko se američki vojnici pojave u Ukrajini!

Realnost na kontakt-liniji u Donbasu je zastrašujuća, provokacije ukrajinske vojske su višestruke, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov. Na nagoveštaje da se u Ukrajini pojave američki vojnici on kaže da će Rusija preduzeti sve neophodne mere.

Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Odgovarajući na pitanja novinara o tome da li je, možda, ruska strana u zabludi kada govori o provokacijama Kijeva, Peskov je rekao da se sa tim ne slaže i da je ruska retorika po ovom pitanju „apsolutno konstruktivna“ i da ruska strana ne pokušava da „izobličava stvarnost“.

„Na našu nesreću, stvarnost je veoma zastrašujuća, provokacije oružanih snaga Ukrajine nisu pojedinačne, već višestruke. Što se tiče retorike, upravo sam odgovorio na pitanje o izjavama datim u Kijevu, o potrebi angažovanja NATO itd. Mislim da takve izjave govore same za sebe“, dodao je on.

Peskov je prokomentarisao i mogućnost da se američki vojnici pojave u Ukrajini i rekao da će tako nešto zahtevati od Rusije da preduzme dodatne mere.

„Nesumnjivo je da bi takav razvoj situacije, pojava američke vojske u Ukrajini, doveo do daljeg rasta napetosti u blizini ruskih granica. Naravno, to će zahtevati dodatne mere ruske strane kako bi se osigurala njena bezbednost. Postavljanje stvari tako da je Rusija neka vrsta neprijatelja, sa naše tačke gledišta, je neprihvatljivo i neprimereno. Rusija nikome ne preti i nikada nikome nije pretila. Na tome se zasniva naš stav“, rekao je portparol Kremlja.

Podsetimo, ranije je pres služba Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila da je zvanični Vašington obećao da podrži Kijev u slučaju zaoštravanja situacije u Donbasu. Ministar odbrane Ukrajine je izjavio da je njegov američki kolega naglasio da „u slučaju eskalacije ruske agresije Sjedinjene Američke Države neće Ukrajinu ostaviti samu“.

Peskov nije precizirao kakve bi to mogle biti mere, ali je rekao da će uraditi „sve što je neophodno“.

On je naveo i da Rusija u Donbasu nije strana u sukobu, da ne može da obezbedi sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu, ali koristi svoj uticaj za sprovođenje sporazuma.

„Činjenica je da Rusija ne može da obezbedi sveobuhvatan prekid vatre, ali može da radi na tome da se ispune prethodno postignuti sporazumi, može da iskoristi svoj uticaj. Rusija, ponavljam, nije učesnica u sukobu, stoga se ovo primirje, tiče onih strana koje su na liniji razdvajanja - ukrajinskih oružanih snaga i snaga samoproglašenih republika koje Ukrajina nije priznala“, izjavio je Peskov.

On je tako reagovao povodom izjave šefa kijevske delegacije u kontakt grupi Leonida Kravčuka, o tome da ruska strana nije podržala njegovu inicijativu da obezbedi poštovanje sveobuhvatnog primirja u Donbasu.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti i zapadne zemlje ranije su više puta optuživale Rusiju za mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine. U januaru 2015. godine Vrhovna Rada je usvojila izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Rusija negira optužbe Kijeva i Zapada i naziva ih neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavila da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Evo kakve tajne krije moćni kineski "Tip 100"! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA