Najnovije

UKRAJINCI PORUČILI: SAD će nas podržati dođe li do rata sa Rusijom

Ukrajina već danima koncentriše trupe i teško naoružanje oko dveju donbaskih republika.

Ukrajinska vojska (Foto: flickr. com)

Reagujući na to, obe su objavile delimičnu mobilizaciju. Donjecka Repubulika – širu, a Luganska zasad mobiliše samo komandni sastavi određene vojne specijalnosti.

Portparol Stejt departmana, Ned Prajs, optužio je Rusiju da gomila trupe uz granicu sa Ukrajinom i da destabilizuje situaciju u Donbasu.

Upotrebio je i reči „eskalacija sa strane Rusije“, ali je izbegao da odgovori na pitanje – imaju li SAD ikakav dokaz da je ruska vojska prelazila „ukrajinsku granicu“.

Rukovodstvo NATO odmah održalo „hitne ambasadorske konsultacije zbog izveštaja o kretanju ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom i zaoštravanju sukoba u Donbasu“.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je faktički istovremeno saopštilo da je dobilo garancije Pentagona da će Kijev „dobiti podršku SAD u slučaju sukoba sa Rusijom“.

Učinilo je to nakon telefonskog razgovora ministara odbrane Ukrajine i Sjedinjenih Država  - Andreja Tarana i Lojda Ostina.

Čak je naglasilo: „Američki ministar odbrane je rekao da Sjedinjene Države, u slučaju eskalacije ruske agresije, neće Ukrajinu ostaviti nasamo sa Rusijom“ i da neće dozvoliti realizaciju agresivnih težnji Ruske Federacije prema Ukrajini.

Vojni atašei SAD, Kanade i Velike Britanije potom su se sastali u Kijevu sa Taranom.

„Podržavamo Ukrajinu u zaštiti njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i pomno pratimo situaciju“, kaže se u poruci.

U tom razgovoru su učestvovali i zamenici ministra odbrane Anatolij Petrenko i Aleksandar Polišuk, komandant združenih snaga na Donbasu Sergej Naev i šef Glavne obaveštajne uprave pukovnik Kiril Budanov.

Ubrzo se pojavila informacija i da je Evropska komanda oružanih snaga SAD podigla nivo borbene gotovosti svojih jedinica na maksimum.

Predstavnik EUCOM - kapetan Vendi Snajder – navela je da jenivo pripravnosti podignut sa spremnosti za „moguću krizu“ na „potencijalno neposrednu krizu“.

Reagujući na sve ovo, ruski senator – priznati spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – javno je poručio Kijevu da se ne oslanja previše na Sjedinjene Države u slučaju da Ukrajina započne vojnu operaciju protiv Donbasa:

„Američka podrška može značiti svašta - od novih sankcija do isporuka oružja - ali ne i direktnu američku vojnu intervenciju na strani Ukrajine jer bi to bilo potpuno ludilo“.

Komandant oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčak optužio je Moskvu za „dovlačenje trupa u blizinu granice sa Ukrajinom“ i izjavio da Kijev namerava da ojača svoje vojne grupacije u Donbasu i prema Krimu.

Koliko je potrebno da LNR i DNR unište ukrajinsku artiljeriju pročitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA