Najnovije

RUSIJA IMA ODGOVOR NA VAŠE POTEZE! Šojgu oplepo po Kijevu pa pomenuo NATO!

Kijev nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu, dok Amerika i NATO nastavljaju sa provokativnim aktivnostima oko Crnog mora, rekao je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu. Kao odgovor na sve ove aktivnosti Rusija jača borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga, dodao je on.

Sergej Šojgu. (Foto: ria.ru)

- Nastavlja se destruktivni kurs vojno-političkog rukovodstva Ukrajine koje nastoji da destabilizuje situaciju u Donbasu. Sjedinjene Države i NATO nastavljaju provokativne aktivnosti u vazdušnom prostranstvu i vodama Crnog mora - naveo je Šojgu na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane.

Situacija u jugo-zapadnom strateškom pravcu i dalje je složena, što je u velikoj meri povezano sa pokušajima čitavog niza država da povećaju svoje vojno prisustvo kod južnih i zapadnih granica Rusije.

Kako je rekao, borbeni potencijal jedinica Južnog vojnog okruga jača zbog pokušaja NATO da onemogući stabilizaciju prilika u nizu zemalja Zakavkazja i Bliskog istoka.

- Nestabilna situacija uočljiva je u većem broju zemalja bliskoistočnog regiona i Zakavkazja. Pokušaji Alijanse da onemogući njenu normalizaciju primoravaju nas da preduzimamo simetrične mere za strateško obuzdavanje i da jačamo borbeni potencijal snaga Južnog vojnog okruga - rekao je ministar.

U tom kontekstu, Šojgu je naveo da su tokom prošle godine održana 54 različita događaja, pri čemu je glavni bio formiranje još jedne motorizovane divizije.

- Pored toga vojska neprikidno dobija novu opremu. Tokom 2020. godine snage su dobile preko 3.200 jedinica modernog naoružanja i vojne tehnike - istakao je Šojgu.

Situacija u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. pokrenule vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske narodne republike, koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu.

Sveobuhvatni prekid vatre u Donbasu stupio je na snagu 27. jula prošle godine. Međutim, od  kraja februara u regionu su počele da se povećavaju tenzije: OEBS izveštava o značajnom povećanju broja kršenja prekida vatre, a ustanici navode da Oružane snage Ukrajine u granatiranju koriste artiljeriju.

Samoproglašene republike smatraju da Kijev priprema ofanzivu velikih razmera.  

U Moskvi su trenutnu situaciju nazvali opasnom, jer bi na istoku Ukrajine ponovo mogao da se razbukta građanski rat. Kako je primetio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, Rusija u ovim uslovima preduzima mere da osigura svoju bezbednost. On je dodao da kretanje trupa na teritoriji zemlje ne bi smelo nikoga da uznemirava, jer Moskva nikome ne predstavlja pretnju.

takođe, u Moskvi smatraju da Zapad šalje vojne brodove u Crno more u cilju eskalacije napetosti u regionu.

Podsetimo, britanski „Tajms“ je pisao da će Velika Britanija u maju poslati razarač i protivpodmorničku fregatu u Crno more u znak solidarnosti sa Ukrajinom i saveznicima iz NATO-a u regionu.

Dva američka ratna broda trebalo je da prođu kroz Bosfor ka Crnom moru sredinom aprila, ali je Pentagon od toga odustao.

Amerika poslala poruku Prištini! Više o tome OVDE.

Izvor: rs.sputniknews. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA