Najnovije

MINI ŠENGEN UKLANJA GRANICE IZMEĐU ALBANACA: Rama gura Prištinu u dijalog sa Beogradom

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi sprovođenje ideje balkanskog mini-šengena, "značilo uklanjanje granice između Kosova i Albanije", kritikujući zvaničnike u Prištini zbog odbijanja da budu deo regionalnih diskusija na Balkanu po tom pitanju.

Edi rama (Foto: Jutjub)

U martu je objavljeno da se u Rusiji stvara bespilotni kompleks „Molnija“, dizajniran za uništavanje neprijateljske PVO rojem bespilotnih letelica lansiranih iz letelice. Jedna bespilotna letelica iz ovog roja imaće dužinu od 1,5 metra i raspon krila do 1,2 metra i brzinu od 600-700 kilometara na sat sa korisnim opterećenjem od oko 5-7 kilograma.

Trenutno su programeri zauzeti stvaranjem sistema za interakciju bespilotnih letelica jedni s drugima i sa nosačem lovca u realnom vremenu.

"Ponovo sam je uveo jer su stvoreni uslovi. Nisu to prihvatili. Regionalni Šengen znači uklanjanje granice između Albanije i Kosova, ali dok oni na Kosovu to shvate, proći će godine, a Kosovo i Albanci će izgubiti vreme", rekao je Rama za "Euronews Albania".

Samtra da bi za Prištinu dijalog sa Beogradom trebalo da bude prioritet koji treba da podigne KiM u ekonomskom i socijalnom smislu.

"Za mene je budućnost Kosova bez hrabrosti i odlučnosti da se dijalog okonča mračna, ne u pogledu nezavisnosti, već u pogledu kapaciteta koji mogu biti dostupni za podizanje Kosova na drugi nivo u ekonomskom i socijalnom smislu," dodao je albanski premijer.

Odbio je da govori o kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju. Rekao je da će to učiniti nakon parlamentarnih izbora u Albaniji 25. aprila.

Kako Priština preko Tirane udara na Beograd, pogledajte OVDE.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA