Najnovije

OPASNA PROVOKACIJA: Kijev ne misli da stane, traži od Zapada opasne mere protiv Moskve

Ukrajina je apelovala na zapadne saveznike da pokažu da su spremni da kazne Moskvu novim sankcijama, uključujući izbacivanje Rusije iz globalnog SWIFT sistema plaćanja, kako bi oslabile Kremlj od eventualnih vojnih akcija protiv Ukrajine.

Zelenski (Foto: president.gov.ua)

U intervjuu za Rojters, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao da Kijev nema nove informacije koje ukazuju da je predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da preuzme nove vojne akcije protiv Ukrajine, važno je da Zapad deluje sada kako bi sprečio da do toga dođe.

Ukrajina se trudi da prikupi međunarodnu podršku u sporu sa Rusijom oko gomilanja ruskih trupa na istočnoj granici Ukrajine i u Krimu.

- Nemam informaciju o tome da je pokrenuta vojna operacija protiv Ukrajine. Dakle, može ići u bilo kojem smeru sada. Zato tražimo ujedinjenu reakciju Zapada. Važno je to sada učiniti, da se spreči Putin da napravi takvu odluku - rekao je Kuleba.

Kijev i Moskva se optužuju za kršenje prekida vatre u regionu Donbas na istoku Ukrajine.

Kuleba je rekao da je zatražio od Vašingtona da snabde Ukrajinu sa moćnim sredstvima za elektronski rat kako bi se suprotstavila Rusiji da ometa ukrajinske komunikacije, kada se susreo sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom prošle nedelje.

On je takođe otkrio da je apelovao na sastanak sa ministrima spoljnih poslova Evropske unije u ponedeljak da razmotre da se "Rusija izbaci iz SWIFT  sistema, kao deo novih ekonomskih sankcija koje treba da budu spremne ukoliko Rusija pogorša situaciju".

- Ukoliko Rusija odluči da pokrene novi talas otvorene agresije protiv Ukrajine, nova runda sankcija - uključujući izbacivanje Rusije iz SWIFT -a i slične stvari, bi trebalo odmah da stupe na snagu - dodao je ukrajinski ministar.

On je dodao da Ukrajina nije dobila odgovor od Kremlja povodom poziva predsednika Volodimira Zelenskog da se susretne sa Vladimirom Putinom u zoni konflikta u Donbasu.

Dok Rusija jača vojnu snagu – EU samo apeluje. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA