Najnovije

Papirima BIA o Cvijanu vlast pokušava da zataška aferu "Palma"

Nakon što je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obelodanila deo dokumenata vezanih za smrt nekadašnjeg visokog funkcionera SNS i bliskog saradnika Aleksandra Vučića, Vladimira Cvijana, postavlja se pitanje zašto je odabran baš ovaj trenutak, kada srpsku javnost trese afera "Palma", vezana za, navodno, podvođenje maloletnica u Jagodini?

Palma (Foto: Jutjub)

Odavno je jasno građanima Srbije da se u ovoj zemlji ništa ne događa slučajno i spontano, te da je svaki potez vlasti Aleksandra Vučića rezultat brižljivog planiranja i dobrog odabira tajminga. Tako je i sada u slučaju detalja smrti Vladimira Cvijana odmetnutog naprednjaka i velikog političkog protivnika Vučića.

Dokumenta BIA su objavljena na zahtev advokata Ivana Ninića, i donose njihova saznanja i operativne podatke o okolnostima pod kojima je Cvijan preminuo. Međutim, početkom ovog meseca, Više javno tužilaštvo u Beogradu je odbilo uvid u predmet Cvijan, koji je zatražio upravo advokat Ninić, pod obrazloženjem da je javnost već informisana o smrti Vladimira Cvijana, te da uvid u spise predmeta nije neophodan.

- Obrazloženje je nezakonito i nedostojno tužilačke funkcije. Ovo je upravo klinička slika našeg pravosuđa - saopštio je na Tviteru advokat Ivan Ninić, koji je pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacijama od javnog značaja, zvanično zatražio od Višeg javnog tužilaštva da izvrši uvid u spise predmeta KTR - 364/18, koji se odnose na smrt advokata Cvijana.

Zato upravo čudi da umesto Višeg javnog tužilaštva, usred afere o podvođenju maloletnica u Jagodini, odgovore pruža baš BIA, koja se, inače, retko oglašava i važi za najzatvoreniju instituciju. Odjednom se procenjuje da javnost ipak nije dovoljno informisana, te da je neophodno izneti još podataka i tako zatrpati javni prostor.

- Nezahvalna je uloga da budem bajpas između BIA i javnosti, ali na postavljena pitanja o Cvijanu stigli su mi danas nekakvi odgovori. Odlukom Bratislava Gašića prethodno je izvršen opoziv tajnosti dokumenata koje ću objaviti. Sve je ostalo na nivou operativnih podataka i saznanja - naveo je Ninić.

Iz dosadašnje prakse režima, mogli smo se uveriti da je najefikasniji metod kako prikriti neku aferu, neugodnu po interese vlasti, otvoriti drugu ili pokrenuti neku temu koja će skrenuti pažnju javnosti sa glavne.

Po svemu sudeći, to je slučaj i sa dokumentima BIA o smrti Cvijana, kako se ne bi pričalo o optužbama na račun najvišeg državnog vrha i poslovne elite bliske režimu, da su učestvovali u orgijama sa maloletnicama. Drugi primer je i podnošenje krivične prijave od strane BIA i Bratislava Gašića, direktora te agencije, protiv bivšeg pripadnika Odeljenja za tajno praćenje MUP-a, Milana Dumanovića. 

BIA je prijavu podnela Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je Dumanović počinio krivično delo izazivanje panike i nereda, dok je Gašić podneo prijavu zbog "uvreda izrečenih na njegov račun. Dumanović je 18. aprila u emisiji "Utisak nedelje" autorke Olje Bećković, koja je emitovana na televiziji Nova S, u više navrata iznosio tvrdnje koje se odnose na Bezbednosno-informativnu agenciju, ponavljajući više puta rečenicu "novac od droge dele SNS i BIA".

Izgleda je Vučić procenio da mu je isplativije da se priča o Cvijanu i Dumanoviću, jer ako se bude razvijala afera "Palma" to će biti potencijalno bomba za same temelje njegove vlasti. Svestan je Vučić da se trenutno suočava sa najozbiljnijim optužbama, daleko gorim i od Jovanjice, Krušika, Savamale zajedno, zato uskoro treba očekivati otvaranje novih tema i afera, ali i ulazak u period zaoštrenih konflikata u društvu i tenzija.

Zato je značaj kritičke javnosti danas značajniji nego ikad, kako bismo konačno dobili epilog svih afera koje nas potresaju poslednjih godina, a pogotovo ove jagodinske koja je najmonstruoznija.

Razmena projektila Izraela i Sirije, sirene za uzbunu odjekuju kod nuklearnog reaktora. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: direktno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA