Najnovije

BAJDEN UDARIO NA ANKARU: Vašington ih dirnuo gde su najosetljiviji

SAD su zvanično priznale masakre etničkih Jermena početkom 20. veka u Osmanskom carstvu kao genocid, objavio je predsednik DŽo Bajden na sajtu Bele kuće.

DŽo Bajden (Foto: Bela kuća)

"Svake godine na današnji dan sećamo se života svih umrlih tokom genocida nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva i ponovo se obavezujemo da ćemo sprečiti ponavljanje takvih zločina. Počevši od 24. aprila 1915. jermenska inteligencija i vođa zajednice u Carigradu, milion i po Jermena je deportovano, ubijeno ili poslato na smrt u okviru kampanje istrebljenja. Poštujemo uspomenu na žrtve Meds Jegherna (u prevodu sa jermenskog: „veliko zločinstvo“ – prim. red.) tako da strahote onoga što se dogodilo istorija nikada neće zaboraviti “, piše u objavi.

Turska je reagovala na promenu stava Vašingtona. Tako je ministar spoljnih poslova te zemlje Mevlut Čavušoglu na Tviteru napisao da Ankara „u potpunosti odbacuje ovu izjavu zasnovanu isključivo na populizmu“.

U strahu od pogoršanja odnosa sa Turskom, Bajdenovi prethodnici na mestu šefa države izbegavali su upotrebu reči „genocid“. Američki lideri posebno su koristili izraz Meds Jeghern, što znači „veliko zločinstvo“, i definicije poput „jedno od najgorih masovnih zločina 20. veka“.

Senat i Predstavnički dom američkog Kongresa usvojili su rezolucije kojima su masakr Jermena u Osmanskom carstvu priznati kao genocid 2019. godine.

Kako je Putin priznao DNR i LNR, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA