Najnovije

PEKING STAO U ODBRANU MOSKVE! Kina će podržati Rusiju u pogledu novih američkih sankcija!

„Jednostrane američke sankcije manifestacija su njihovog hegemonističkog pogleda na svet“

Si Đinping i Vladimir Putin. (Foto: kremlin.ru)

Kina je osudila talas novih sankcija koje su SAD uvele Rusiji, saopštivši da će raditi sa svojim kolegama u Moskvi na zaštiti od spoljnog mešanja i pozivajući Vašington da umesto toga zauzme drugačiji pristup.

Obraćajući se novinarima, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin rekao je da se njegova vlada "oštro protivi upotrebi jednostranih sankcija" i da će raditi sa svojim saveznicima kako bi smanjila njihov uticaj.

„Kina i Rusija održavaju sveobuhvatno partnerstvo jedna s drugom“, rekao je zvaničnik.

„U pitanjima zaštite državnog suvereniteta, Narodna Republika Kina i Rusija će se podržavati.“

Prema rečima Venbina, koji je ranije služio u nizu diplomatskih misija, nove mere Vašingtona protiv Moskve znak su neprijateljske američke spoljne politike.

„Jednostrane američke sankcije manifestacija su njihovog hegemonističkog pogleda na svet“, naglasio je on.

Insistirao je da bi Vašingtonu bilo bolje da služi rešavanju razlika "na ravnopravnoj osnovi i poštujući principe uzajamnog poštovanja".

Ranije ovog meseca, američki predsednik DŽo Bajden potpisao je ukaz kojim se odobrava niz restriktivnih mera protiv ruskih kompanija i zvaničnika. Ovaj potez takođe je zabranio američkim finansijskim institucijama da direktno kupuju akcije državnog duga zemlje, a koje vlade širom sveta koriste da potpomognu svoje ekonomije. U isto vreme, Bela kuća je takođe odlučila da protera deset ruskih diplomata.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan rekao je da je paket sastavljen od „proporcionalnih mera za odbranu američkih interesa kao odgovor na štetne akcije Rusije, uključujući sajber upade i mešanje u izbore“.

Kremlj je saopštio da još uvek razmatra odgovor, a portparol predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da „princip reciprociteta u ovom pitanju nije otkazan“. Nagovestio je da bi Moskva uskoro mogla da primeni mere protiv SAD-a, ali je upozorio da „sve sada zavisi od odluke koju donese šef države“, kao i da još uvek nije dogovoren pristup.

Dodao je da je, uprkos sankcijama, „makroekonomska stabilnost u potpunosti obezbeđena“ i da je „međunarodna efikasnost našeg ekonomskog bloka prepoznata. Nemamo razloga da sumnjamo u ovo stanje stvari“.

Rusija i Kina su se nekoliko nedelja pre sankcija obavezale na ekonomsko partnerstvo. U okviru posete istočnoazijskoj zemlji u martu, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, upozorio je svoje domaćine da su „Sjedinjene Države proglasile svojom misijom da ograniče mogućnosti tehnološkog razvoja i Ruske Federacije i Narodne Republike Kine“.

Odgovor na ovo, rekao je on, trebalo bi da bude udaljavanje od upotrebe američkih finansijskih sistema, „prelaskom na obračune u nacionalnim valutama i u svetskim valutama kao alternativi dolaru“. Lavrov je dodao da „moramo da se odmaknemo od upotrebe međunarodnih platnih mehanizama pod kontrolom Zapada“.

Islamska država pravi pokolje po ovoj zemlji! Više o tome OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA