Najnovije

Pentagon je ovaj potez povukao u poslednja tri minuta Trampovog mandata! (VIDEO)

Tokom poslednjih minuta predsednikovanja Trampa, opskurna kompanija na Južnoj Floridi najavila je svetskim računarskim mrežama da će započeti upravljanje masovnim internetom u vlasništvu američke vojske.

Donald Tramp. (Foto: Flickr)

U mesecima od tada, kompanija je preuzela kontrolu nad skoro 175 miliona IP adresa. Takvi ogromni delovi tradicionalnih nekretnina na Internetu, koji iznose gotovo 6% upotrebljivih adresa u originalnoj šemi adresiranja na Internetu, na otvorenom tržištu vrede milijarde dolara.

Bez javnog objašnjenja šta se dogodilo, dramatična promena u dodeljivanju prostora IP adresa izazvala je strasne špekulacije među mrežnim administratorima i internet industrijom. To interesovanje se samo povećalo kada je Pentagon, posle višednevnih upita iz Vašington posta, konačno ponudio objašnjenje.

Evo šta treba da znate o neobičnom potezu Pentagona.

Šta je primopredaju interneta učinilo toliko vrednom pažnje?

Promena kontrole adresa dogodila se samo tri minuta pre nego što je Donald Tramp napustio mesto predsednika - u 11. 57 sati 20. januara, neposredno pre nego što je predsednik Joe Biden preuzeo funkciju prema Ustavu. Nije bilo izjave za štampu koja se odnosi na promenu, već samo obaveštenje putem internet kanala da su prethodno neaktivne adrese Pentagona sada bile dostupne za prihvatanje saobraćaja. Misteriju je pojačala kompanija koja je preuzela kontrolu nad adresama, ranije malo poznati entitet, Global Resource Sistems LLC. Transakcija je stručnjacima za internet umrežavanje izgledala krajnje neobično. Razmera primopredaje IP adresa bila je istorijska, a odsustvo jasnog objašnjenja podstaklo je nagađanja: da li su adrese prodate? Do petka, Pentagon nije želeo da pruži odgovore.

Kako Pentagon objašnjava masovnu primopredaju?

Bret Goldstein, direktor jedinice Pentagona pod nazivom Defense Digital Service, rekao je da je njegov tim odobrio aktiviranje IP adresa kao „pilot napor“ za poboljšanje sajber bezbednosti. Digitalna služba za odbranu podnosi izveštaj direktno ministru odbrane i ima zadatak da rešava hitne probleme Ministarstva odbrane i razvija tehnologiju za vojsku. Goldsteinova izjava kaže: "Ovaj pilot će proceniti, proceniti i sprečiti neovlašćeno korišćenje prostora IP adresa DoD-a. Pored toga, ovaj pilot može da identifikuje potencijalne ranjivosti." Goldsteinova izjava je dalje opisala inicijativu kao jedan od "mnogih napora Ministarstva spoljnih poslova usmerenih na kontinuirano poboljšanje našeg sajber položaja i odbrane kao odgovor na uporne uporne pretnje" - žargon za internetsku bezbednost koji se obično primenjuje na hakere koje finansira država. „Sarađujemo širom DoD-a kako bismo osigurali ublažavanje potencijalnih ranjivosti“, rekao je.

Da li to objašnjenje ima smisla?

Neaktivne IP adrese mogu se otimati i koristiti u podle svrhe, od širenja neželjene pošte do presretanja velikih količina podataka namenjenih za neko drugo mesto, a pilot program bi mogao omogućiti Ministarstvu odbrane da utvrdi da li se te aktivnosti odvijaju pomoću njegovih adresa. Osoba upoznata sa pilot-naporima, koja se složila da govori pod uslovom anonimnosti jer Ako program nije javan, rekao je da je važno da Ministarstvo odbrane ima "vidljivost i transparentnost" u svojim različitim sajber resursima, uključujući IP adrese, i pravilno upravlja adresama kako bi bile dostupne ako i kada Pentagon to želi koristiti ih.

Ali novoaktivisane adrese takođe privlače velike količine internet saobraćaja koje bi organizacija poput Pentagona mogla prikupiti i analizirati u obaveštajne svrhe, rekao je Doug Madori, direktor internet analize za Kentik, kompaniju za nadzor mreže, koja je bila među onima koji su pokušavali da dešifrujem šta se događa. Podaci bi mogli pružiti informacije o tome kako zlonamerni akteri deluju na mreži, nudeći Pentagonu uvid u slabosti koje se mogu iskoristiti u računarskim sistemima. Analitičari bi takođe mogli steći uvid iz internet saobraćaja, saznajući šta drugi entiteti traže na mreži i koje uređaje koriste za preuzimanje podataka, rekla je Madori. Slučajne pogrešne konfiguracije koje bi se mogle iskoristiti ili otkloniti takođe bi mogle biti među podacima, rekao je on.

Zašto Srbija mora da uskladi spoljnu politiku sa Briselom? Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA