Najnovije

TIODOROVIĆ NAKON SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Evo kada možemo očekivati popuštanje mera (VIDEO)

Sednica Kriznog štaba za borbu sa virusom korona je završena, nakon čega se obratio dr Branislav Tiodorović.

Branislav Tiodorović (Foto: Jutjub)

Zasedanje je počelo u 16 časova u Palati Srbija, a glavna tema su bile mere za predstojeće praznike.

- Želim da se prošetamo sa porodicama, da proslavimo velike praznike, ali i da poštujemo mere. Preko 90 odsto pacijenata koji su sada u kovid bolnicama su nevakcinisani. Ovaj podatak ističemo u prvi plan da bi svima bilo potpuno jasno. Fatalno završavaju najčešće nevakcinisani - rekao je Tiodorović.

On je pozvao sve da se vakcinišu, i rekao je da će trenutno u fokusu biti radno aktivno stanovništvo.

- Iznad 75 godina skoro 50 odsto nam je vakcinisano sa obe doze. Taj deo starosne populacije smo zaštitili, jer je on bio najčešće bolestan. Ali slab nam je odgovor u radno aktivnom stanovništvu, pre svega u velikim kolektivima - kazao je Tiodorović.

Epidemiolog je rekao da trenutno ne možemo govoriti o popuštanju mera, i rekao je da se to može očekivati tek kada brojke budu bile daleko manje.

- Kada to bude bilo hiljadu novozaraženih, ili sto, tamo na leto. Inače, ima razloga, ako se bude i dalje spuštao broj novozaraženih, da posle 8. maja ublažavamo mere. To znači da će restorani, kafići zatvorenog tipa moći da rade - kazao je Tiodorović, i pozvao ugostiteljske radnike i muzičare da se vakcinišu.

Epidemiolog je potom istakao da u kovid bolnicama trenutno ima manje pacijenata, i da ima više otpusta nego prijema, ali i da su oni koji su i dalje hospitalizovani uglavnom u ozbiljnom stanju. On je potom pričao i o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" na Torlaku.

- Što se tiče proizvodnje "Sputnjika V" na Torlaku to ide dobro, i po svim indicijama to će biti jedan dobar potez, koji će nam omogućiti da budemo sigurniji, ali i da ponudimo svojim susedima deo te sigurnosti - kazao je Tiodorović.

Doktor je potom odgovorio na pitanje o proglašenju pobede nad koronom, i kazao je da nema nikakvog trijumfa dok o tome ne odluči Svetska zdravstvena organizacija.

Tiodorović je zatim govorio i o povlasticama za vakcinisane građane, i rekao je da je to komplikovano etičko i pravno pitanje.

- To je pitanje i onoga što ustav dopušta, i šta zakoni o ljudskim pravima dopuštaju. A ja nisam pravnik. Mislim da je najbolje da to usklađujemo sa Evropom i svetom. Recimo da vakcinisani smeju da idu na utakmice ili koncerte. Ipak, verovatno to nećemo moći da primenimo u svakoj situaciji. Ako neko iz zdravstvenih razloga nije primio vakcinu, i njemu morate obezbediti neke benefite, naravno uz negativan PCR test. Sve to zahteva pravni i etički pristup - istakao je lekar, i potom govorio o "zelenim kartonima", tačnije sertifikatima koji bi bili izdavani vakcinisanima.

- To će tek stručnjaci za IT tehnologije, lekari i pravnici razmatrati. Mi već imamo urađen taj ogledni primerak, ali tu ima još posla i usaglašavanja.

Zašto u Srbiji i dalje vlada hibridni režim, saznajte OVDE.

Izvor: Večernje bovosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA