Najnovije

ZAŠTO RUSIJA NIJE PRIZNALA DNR I LNR, A PRIZNAJE ABHAZIJU I JUŽNU OSETIJU? Lavrov dao odgovor (VIDEO)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odgovorio je na pitanje zašto Rusija nije priznala nezavisnost DNR i LNR.

Sergej Lavrov (Foto: mid.ru)

U intervjuu za RIA Novosti, odgovarajući na pitanje  „zašto Rusija ne priznaje Donbas, a Abhaziju i Južnu Osetiju priznaje?“, Lavrov je rekao:

„U Abhaziji i Južnoj Osetiji, kada se dogodila Sakašvilijeva agresija na Chinval, nije bilo sporazuma o stavovima mirovnih snaga, uključujući ruske, koji bi bili slični skupu mera iz Minska. Nije čak ni potpisano, već se jednostavno razgovaralo o dokumentu Medvedev-Sarkozi, koji je predviđao niz koraka, ali koji nije potpisala Gruzija.

A Sarkozi je, nakon postizanja sporazuma sa nama ovde u Moskvi, odleteo u Tbilisi kako bi obezbedio za ovaj dokument podršku Sakašvilija. Sakašvili je potpisao ovaj dokument, uz samo brisanje ključnih odredbi iz njega.

Sarkozi je ovo pokušao da predstavi kao kompromis, ali svima je to bilo sasvim jasno.

Tamo je ceo list počeo frazom, sa preambulom: Ruska Federacija i Francuska Republika, želeći da normalizuju situaciju u Zakavkazju, Gruziji, Južnoj Osetiji i Abhaziji nude sledeće: prekid vatre ... Sakašvili je precrtao ovo, i ispostavilo se jednostavno, prva tačka je prekid vatre i dalje. I od tada Zapad zahteva da ispunimo te sporazume. Pa, samo sam primer.

U slučaju Donbasa situacija je bila drugačija, a 17-časovni razgovori u Minsku uz učešće lidera „normandijskog formata“ - predsednika Olanda, kancelarke Merkel, predsednika Porošenka, predsednika Putina - dali su rezultat, koji dva dana kasnije odobrio je Savet bezbednosti UN-a bez ikakvih dopuna, bez ikakve sumnje da to treba izvršiti.

Stoga je sada generalno moralna i međunarodna pravna istina na našoj i na strani pobunjenika.

I verujem da ne bismo smeli da pustimo gospodina Zelenskog i čitav njegov tim, koji se izvija sa udice.

Razmotrite izjavu Zelenskog, kada je već očajnički želeo da preokrene sporazume iz Minska, da više nisu pogodni, ali su nam potrebni, jer je očuvanje sporazuma iz Minska garancija da će i sankcije protiv Rusije biti sačuvane.

Pitamo Zapad - kako to ocenjujete? Stidljivo skreću pogled i ne mogu ništa da kažu.

Ali mislim da je sramota kada se dogodi takvo ruganje međunarodno-pravnom dokumentu i kada Zapad, koji je koautor ovog dokumenta i koji ga je podržao u Savetu bezbednosti UN, pokaže potpunu bespomoćnost", naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

O Putinovoj konačnoj odluci pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA