Najnovije

Holađanka zadala muke Vučiću: Angelina stoji iza dokumenta non-pejper zbog kog predsednik nije oka sklopio

Jedna ženska osoba, mnogo pametna i jako dobro upućena u balkansku problematiku, kako ju je opisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zove se Angelina Ajhorst, otkriva Srpski telegraf u diplomatskim krugovima.

Vučić (Foto: Predsedništvo)

Kako je potvrđeno iz nekoliko međusobno nezavisnih izvora, upravo je ova Holanđanka očigledno pisala takozvani non-pejper (dokument bez zaglavlja i potpisa, koji omogućava da autor ostane sakriven od javnosti, a da se određena informacija ipak plasira) o rešavanju kosovskog pitanja.

Podsetimo, kako je konstatovao Vučić, nakon što je prištinska Koha objavila dokument, tako lukavo mogao je da ga napiše samo neko ko je prisustvovao sastancima o Kosovu i Metohiji od početka i ko je fantastično upućen u dijalog. On je odmah konstatovao i da se u dokumentu iza ponude koja mnogo nudi Srbima krije i zamka u vidu priznanja lažne države Kosovo.

Počela još 2014.

Angelina Ajhorst je izuzetno iskusan diplomata iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tamo je izvršna direktorka za Evropu i srednju Aziju. I, i te kako je upućena u dešavanja na Balkanu. Ajhorstova je, prema funkciji koju obavlja, uključena i u briselski dijalog. I to već sedam godina, a naročito tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Bila je spona između Beograda, Prištine, EU, ali i SAD, u pregovorima o Kosovu. A od pre tri godine dobila je i zadatak da direktno vodi takozvanu šatl-diplomatiju između Beograda i Prištine (posrednik se naizmenično sreće s jednom i drugom stranom umesto njihovih direktnih susreta).

- Između sastanka ona je koordinisala, usaglašavala i usklađivala stavove. I odlazila je u razne države, gde je razgovarala o mogućem trajnom rešenju. U opisu tog posla bilo je i da intenzivira i ubrza razgovore između predstavnika Beograda i Prištine. Tako da je potpuno logično da ona stoji iza non-pejpera - navodi sagovornik.

S ovim se slaže i direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović, koji podseća da je Ajhorstova bila deo tima Federike Mogerini, koja je pokazala neku fleksibilnost u kontekstu mogućnosti da dođe do izvesnih pomeranja granica na zapadnom Balkanu u skladu s izvesnim etničkim principima.

- Međutim, postavlja se veoma potrebno pitanje, koje političke snage i geopolitičke pozicije su podstakle Ajhorstovu da postane autor non-pejper dokumenta. Na prvom mestu, određeni radni nacrt nije dokument u punom kapacitetu, ali dok je on prisutan na nekom diplomatskom stolu, to svakako znači da ozbiljni centri političke moći makar razmišljaju o rešenjima koja su zapisana u njemu. To nikako ne znači da će automatski doći i do realizacije datih, a mogućih rešenja. Naprotiv! Sva je prilika da je kriza u Donbasu i u vezi sa ukrajinsko-ruskim odnosima, posebno u svetlu interesovanja SAD i Turske za crnomorski basen, ali i za jugoistočnu Aziju, izazvao budnost kod najodgovornijih i najuticajnijih političkih centara u EU, pre svega u Berlinu, kojima nikako nije u interesu da odnosi između političkog Zapada i Istoka eksplodiraju do tačke nepremostivog razdora - ističe sagovornik.

Poruka Vašingtonu

Bilo je potrebno, dakle, kako ocenjuje, jedno upozorenje Amerikancima da se balkanski problemi mogu rešiti i bez zvaničnog Vašingtona ili s njegovim znatno umanjenim uticajem u regionu.

Mada se može čuti da je naklonjenija albanskoj nego srpskoj strani, Ajhorstova uglavnom govori isto što i drugi evropski zvaničnici. U Beogradu je boravila na desetine puta, najčešće se srećući sa predsednikom Vučićem, s kojim je imala razgovore i na skupovima u inostranstvu.

Ovako je ranije govorila o dijalogu

- Posao na pravnoobavezujućem sporazumu mora da se finalizira što pre. To je važno za Beograd i Prištinu, region i EU. I mi nastavljamo svoj posao u tom pravcu

- Sporazum mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom, mora da bude prihvatljiv za region, a ne samo za Beograd i Prištinu, i na kraju mora da se složi i Savet bezbednosti UN

- Ključna uloga EU je da dovede Beograd i Prištinu za sto. Tu se stvari dešavaju. Date ljudima da sednu zajedno, da pričaju u različitim formatima

- U dijalogu moraju postojati poštovanje i poverenje sve tri strane

- Dijalog Beograda i Prištine je bezbednosno pitanje

- U interesu obe strane je da se dogovore.

Vučić: Zbog non-pejpera dve noći nisam spavao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o ovom non-pejperu, rekao je da je veoma iznenađen načinom na koji je sastavljen, ali da, ipak, nije dobar za našu zemlju iako je je mnogo bolji i više nudi od Ahtisarijevog plana.

- U prethodne dve noći nisam ukupno spavao više od pet sati jer sam se mučio čitajući svoje i zvanične beleške da bih video kada su se, gde i pred kim neke stvari izgovarale - objasnio je šef države.

Ponovio je da je svakako non-pejper pravio neko ko je vrlo kompetentan i da misli da je bar jedna od osoba koje su to pravile od njega i obrazovanija i pametnija i da se ne stidi da to kaže.

- Ja i naši timovi i dalje analiziramo non-pejper. Mislim da znam ko je morao da učestvuje u njegovom sastavljanju. Ipak, nisam siguran da su, osim iznenađenja, više od toga postigli. Mene je zaista iznenadio taj papir jer je najpametnije napisan do sada - istakao je Vučić i naglasio da bi svima koji se nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova poručio da ne sanjaju i da se to neće dogoditi.

Neke odredbe non-pejpera

* pravi se autonomni okrug na severu Kosova

* Mitrovica je jedinstvena trgovinska zona, otvorena granica ka Novom Pazaru za prelaz robe i ljudi

* privilegovan status za SPC i objekte Crkve na KiM

* Srbija ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama (praktično priznanje nezavisnosti)

* proces treba da bude završen pre kraja februara 2022.

Činjenice

Angelina Ajhorst

- Holanđanka pri institucijama EU radi već 25 godina

- studirala jezike i kulturu, ima specijalističke diplome iz međunarodnog prava, ljudskih prava i prava međunarodnih organizacija

- radila je kao savetnik, bila šefica za razvoj i regionalnu saradnju pri delegaciji EU u Jordanu, predvodila delegaciju EU u Siriji, bila ambasador EU u Libanu

- od 2014. uključena u razgovore Beograda i Prištine i rešavanje kosovskog problema.

Bajdenov savetnik povezan sa pokušajem ubistva Lukašenka. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA