Najnovije

KINA NASELJAVA SVEMIR: Poslali modul sa jedinicama za stanovanje (VIDEO)

Kina je danas lansirala bespilotni modul koji sadrži prostorije za tri osobe koje će biti nastanjene na trajnoj svemirskoj stanici, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2022. godine, saopštili su državni mediji.

Kina osvaja kosmos (Foto: Jutjub)

Modul, pod nazivom "Harmonija nebesa" (Tjanhe na kineskom), je lansiran sa Long marš 5b, najvećeg kineskog nosača raketa, u 11.23 po lokalnom vremenu iz svemirskog Venčang lansirnog centra, sa južnog ostrva Hainan, javlja Rojters.

Tjanhe je jedan od tri glavne kompomente koje će sačinjavati prvu samostalnu svemirsku stanicu, koja ima jedinog konkurenta u Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

ISS koriste neke od vodećih zemalja sveta, poput SAD, Rusije i Japana, dok je Kini zabranjeno da bude deo ISS odlukom Amerike.

Tjanhe će napraviti glavne stambene odaje za tri člana posade na kineskoj svemirskoj stanici, koja će trajati najmanje deset godina.

Lansiranje Tjanea je prvi od 11 misija neophodnih da se kompletira svemirska stanica, koja će leteti oko Zemlje na visini od 340 do 450 kilometara.

Rad na svemirskoj stanici je počeo pre deceniju, 2011. godine, i u tom projektu su učestvovale svemirske laboratorije Tjangong-1 i Tjangong-2.

Kina je napravila prioritetnim svemirsko istraživanje, sa ciljem da bude vodeća sila u polju svemirskog istraživanja do 2030. godine.

O incidentu na Bliskom Istoku pročitajte OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA