Najnovije

PATRIJARH PORFIRIJE: Značaj negovanja saradnje sa papom, razumevanje prema Jermenskoj apostolskoj crkvi

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je značaj negovanja saradnje sa Svetom stolicom i papom Franjom, te izrazio ličnu zahvalnost što Vatikan nije priznao samoproglašeno Kosovo.

Patrijarh Porfirije (Foto: SPC)

Na sastanku koji je održan u Beogradu, u Patrijašriji, patrijarh Porfirije i ambasador Srbije u Vatikanu Simo Avramović saglasili su se da odnos Svete stolice i pape Franje prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi karakteriše duh poštovanja i saradnje.

Srpski patrijarh je Avramoviću zahvalio za stručnu pomoć koju je, kao jedan od najistaknutijih srpskih pravnika, Crkvi pružao poslednjih decenija, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije se tokom jučerašnjeg dana sastao i sa nerezidencijalnim ambasadorom Jermenije Ašotom Hovakimianijem i ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem.

U razgovoru sa jermenskim ambasadorom patrijarh Porfirije je istakao značaj viševekovnog srpsko-jermenskog prijateljstva, uz napomenu da između Srba i Jermena postoji duboka saosećajnost, jer je istorija oba naroda ispisana krstonosnim stradanjima.

Patrijarh je rekao da se moli Gospodu da zavlada mir među narodima na Južnom Kavkazu, dok je ambasador Jermenije naglasio da izuzetno ceni razumevanje i poštovanje patrijarha Porfirija prema Jermenima i prema Jermenskoj apostolskoj crkvi, koja trenutno preživljava vrlo težak period.

NJegova svetost je na sastanku sa austrijskim ambasadorom Nikolausom Luterotijem izrazio zahvalnost Austriji za potpuno primeren odnosu prema duhovnim potrebama pravoslavnih Srba koji žive i rade u toj zemlji.

Patrijarh je izrazio uverenje da će sva bitna pitanja i dalje biti rešavana u bliskoj saradnji nadležnih vlasti sa NJegovim preosveštenstvom episkopom austrijsko-švajcarskim Andrejem.

Sagovornici su istakli zajednički stav o važnosti saradnje SPC sa Rimokatoličkom crkvom u Austriji, a patrijarh je rekao da srpski narod duguje veliku zahvalnost rimokatolicima u Austriji, posebno kardinalu Šenbronu, koji je hrišćansku ljubav prema srpskoj crkvi i narodu pokazao na delu.

Luteroti je istakao da je patrijarhova dugogodišnja posvećenost izgradnji mira, razumevanja i poverenja u regionu poznata, priznata i visoko cenjena u Austriji.

Kako će izgledati nova baza na severu KiM, pogledajte OVDE.

Izvor: SRNA

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA